Hazardous Waste Management Questions and Answers – Environmental Legislation – Clean Air Act

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Legislation – Clean Air Act”.

1. Which section of the Clean Air Act directs the Administrator to develop regulations?
a) 129
b) 130
c) 128
d) 127
View Answer

Answer: a
Explanation: Section 129 of the Clean Air Act directs the Administrator to develop regulations under section 111 of the Act limiting emissions of nine air pollutants which are particulate matter, carbon monoxide, dioxins/furans, sulphur dioxide, nitrogen oxides, hydrogen chloride, lead, mercury, and cadmium from four classes of solid waste incineration units.
advertisement

2. Which performance standards were introduced by EPA to reduce air pollution from commercial and industrial solid waste incineration?
a) NSPS and EG
b) NPS
c) NPS and ES
d) SNO and TSR
View Answer

Answer: a
Explanation: The NSPS and EG were designed to substantially reduce emissions of a number of harmful air pollutants such as lead, cadmium, mercury, and dioxins/furans, which are supposed to cause negative health and environmental effects.

3. Which of the following action finalises hazardous air pollutants for HWC?
a) RCRA
b) CERCLA
c) NESHAP
d) SARA
View Answer

Answer: c
Explanation: NESHAP finalizes for hazardous air pollutants for hazardous waste combustors (HWCs) which includes hazardous waste burning incinerators, cement kilns, lightweight aggregate kilns, industrial/commercial/institutional boilers and process heaters, and hydrochloric acid production furnaces.
advertisement
advertisement

4. Which are the major sources of hazardous air pollutant (HAP) emissions?
a) HHP
b) HWC
c) HEW
d) HSD
View Answer

Answer: b
Explanation: EPA has identified HWCs as major sources of hazardous air pollutant (HAP) emissions. These standards implement section 112(d) of the Clean Air Act (CAA) by requiring hazardous waste combustors to meet HAP emission standards reflecting the performance of the maximum achievable control technology (MACT).

5. HAP emitted from MSW landfills can cause adverse health effects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The hazardous air pollutants (HAP) emitted by municipal solid waste (MSW) landfills include, vinyl chloride, ethyl benzene, toluene, and benzene. The HAP emitted from MSW landfills can cause severe health effects if there is sufficient exposure.
advertisement

6. EPA announced updates to New Source Performance Standards (NSPS) to reduce emissions of __________ landfill gas.
a) Sulphur-rich
b) Methane-rich
c) Carbon-rich
d) Hydrogen-rich
View Answer

Answer: b
Explanation: On August 29, 2016, EPA announced final updates to its New Source Performance Standards (NSPS) to reduce emissions of methane-rich landfill gas from new, modified and reconstructed municipal solid waste (MSW) landfills.

7. Site remediation subject to final rule which is required to control emissions of organic HAP by application of _________
a) MACT
b) MCAT
c) RCRA
d) CERCLA
View Answer

Answer: a
Explanation: Site remediation is subjected to the final rule which are required to control emissions of organic HAP by meeting emissions limitations and work practice standards reflecting the application of maximum achievable control technology (MACT).
advertisement

8. What was the first federal legislation involving air pollution?
a) APCA 1975
b) APCA 1935
c) APCA 1955
d) APCA 1970
View Answer

Answer: c
Explanation: The Air Pollution Control Act of 1955 was the first federal legislation involving air pollution. This Act provided funds for federal research in air pollution.

9. The Air Quality Act of 1967 initiated in areas subject to interstate air pollution transport.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Air Quality Act of 1967 authorized expanded studies of air pollutant emission inventories, ambient monitoring techniques, and control techniques.
advertisement

10. __________ legally approved the establishment of National Ambient Air Quality Standards.
a) CAA 1950
b) CAA 1960
c) CAA 1970
d) CAA 1980
View Answer

Answer: c
Explanation: Clean Air Act 1970 set requirements for State Implementation Plans to attain the National Ambient Air Quality Standards and it also authorized the set-up of New Source Performance Standards for new as well as modified stationary sources to reduce the impact on the environment and as well as human health.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter