Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landmark Episode – Times Beach Disaster

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landmark Episode – Times Beach Disaster”.

1. What was the name of waste hauler, oiled dirt roads near Times beach, Missouri?
a) Jimmy Carter
b) Lois Gibbs
c) Paul Reindiff
d) Russell Bliss
View Answer

Answer: d
Explanation: Missouri town hired local waste hauler named Russell Bliss to oil its dirt roads once a week from 1972 to 1976.
advertisement

2. Where did Bliss get oil from to spray Times Beach’s roads and local stables?
a) NEPACCO
b) NEPACO
c) NEPA
d) UNEPA
View Answer

Answer: a
Explanation: Bliss contracted with Northeastern Pharmaceutical and Chemical Company (NEPACCO) and began using waste oil to spray Times Beach’s roads and local stables as cheap alternative.

3. The waste oil used to spray on roads contained ________
a) Hexachlorophene
b) Chlorine
c) Bromine
d) Fluorine
View Answer

Answer: a
Explanation: The waste oil sprayed on roads contained hexachlorophene, which was used as color producing agent and it contained high levels of dioxin.
advertisement
advertisement

4. Higher level of dioxin resulted in miscarriage.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dioxin levels were about hundred times greater than what is considered to be safe and citizens of Times Beach began reporting numerous miscarriages, diseases and various animal deaths which were associated with dioxin.

5. Most common way dioxin entered into general population is through ________
a) Ingestion of contaminated fish
b) Epidermal
c) Chemicals
d) Air-borne
View Answer

Answer: a
Explanation: Most common way dioxin entered into general population is through ingestion of contaminated fish, meats and dairy products, making dioxin vehicle-borne.
advertisement

6. Coal fired utilities are source of exposure to dioxin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Coal fired utilities, metal smelting industries, diesel trucks, land application of sewage sludge and burning treated wood are sources of exposure to dioxin.

7. Major result of exposure to dioxin is ________
a) Thyroid disorders
b) Birth defects
c) Diabetes
d) Chloracne
View Answer

Answer: d
Explanation: Major result of exposure to dioxin is chloracne, which is commonly accompanied by sever disfiguration, joint pain, fatigue, headaches, and chronic weakness. Chloracne could remain in human body for up to thirty years.
advertisement

8. _________ pounds of dioxin was hauled from a non-operational chemical plant in southwest Missouri.
a) 52
b) 53
c) 54
d) 55
View Answer

Answer: d
Explanation: 55 pounds of dioxin was hauled from a non-operational chemical plant in southwest Missouri and about 43 pounds was unaccounted.

9. How much money did EPA pay for remediation of Time’s Beach?
a) 30
b) 31
c) 32
d) 33
View Answer

Answer: d
Explanation: EPA announced, the federal government would pay $33 million of the estimated $36.7 million to buy 800 residential properties.
advertisement

10. When was the cleanup of Missouri completed?
a) 1996
b) 1997
c) 1998
d) 1999
View Answer

Answer: b
Explanation: The cleanup of Missouri was completed in 1997 and the remediation cost close to $200 million.

11. Which of the following law was passed to regulate toxins after Missouri incident?
a) NPL
b) HPS
c) TSCA
d) BPS
View Answer

Answer: c
Explanation: After Missouri incident Congress passed the Toxic Substances Control Act and Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) in 1976.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter