Hazardous Waste Management Questions and Answers – Characterization – Toxicity Test

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characterization – Toxicity Test”.

1. Toxicity is characterized by _______
a) Instability
b) Volume
c) Temperature
d) Dosage
View Answer

Answer: d
Explanation: Identified character of toxicity is the concentration of lethal dosage, also known as LD50.
advertisement

2. A waste to be called toxic, acute oral LD50 concentration should be _______ mg/kg.
a) 2200
b) 2300
c) 2400
d) 2500
View Answer

Answer: d
Explanation: A waste to be called acute oral toxic, LD50 concentration should be less than 2,500 milligrams per kilogram.

3. A waste to be called toxic, acute dermal LD50 concentration should be ________ mg/kg.
a) 2200
b) 4300
c) 2400
d) 2500
View Answer

Answer: b
Explanation: A waste to be called acute dermal toxic, LD50 concentration should be less than 4300 milligrams per kilogram.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. LC50 is associated with toxicity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: LC50 is the measurement of micrograms or milligrams of material per liter or ppm of air or water. Lower the amount, more toxic the material.

5. A waste to be called toxic, acute inhalation LC50 concentration should be _______ ppm.
a) 2200
b) 4300
c) 2400
d) 10000
View Answer

Answer: d
Explanation: A waste to be called acute inhalation toxic, LC50 concentration should be less than 10000ppm.

6. ________ test is done to determine toxicity level of waste.
a) EP
b) SD
c) AW
d) PO
View Answer

Answer: a
Explanation: Extraction Procedure (EP), EP toxicity test is designed to identify which particular toxic constituent causes damage when improperly managed.
Take Hazardous Waste Management Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

7. Leaching actions are observed for finding toxicity concentrations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Leachate from landfill is extracted to analyse the concentration of toxic contaminants.
advertisement

8. Maximum concentration of D004 waste is ________ mg/L.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The hazardous contaminant that has hazardous waste number D004 according to EPA is arsenic. The maximum concentration of arsenic is 5mg/L.

9. Maximum concentration of D009 waste is ________ mg/L.
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View Answer

Answer: b
Explanation: The hazardous contaminant that has hazardous waste number D009 according to EPA is mercury. The maximum concentration of mercury is 0.2mg/L.
advertisement

10. Maximum concentration of D015 waste is _________ mg/L.
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.4
d) 0.5
View Answer

Answer: d
Explanation: The hazardous contaminant that has hazardous waste number D015 according to EPA is toxaphene. The maximum concentration of toxaphene is 0.5mg/L.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.