Hazardous Waste Management Questions and Answers – Waste Minimization – Hazardous Waste Reduction

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Waste Minimization – Hazardous Waste Reduction”.

1. ______ law covers the discharge of waste into environment in NY.
a) HWRP
b) HARP
c) HRPA
d) HPRA
View Answer

Answer: a
Explanation: The Hazardous Waste Reduction Plan (HWRP) accounts for hazardous wastes which emitted into air, discharged into waters, or treated and disposed of in a facility.
advertisement

2. Waste reduction can be achieved by technology.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Hazardous waste can be reduced through implementing technically feasible and economically practical hazardous waste reduction technologies.

3. HW that are not subjected to regulation after recycling can be recycled to minimise waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Even if the material is listed as a hazardous waste or meets the characteristics of a hazardous waste, it cannot be recycled if it does not fall under HW category after recycling.
advertisement
advertisement

4. Which of the following HW cannot be recycled?
a) Used oil
b) Treatment waste
c) Paints
d) Batteries
View Answer

Answer: a
Explanation: Used oil includes petroleum-based or synthetic oil that has been used which has certain unique properties that separates it from most hazardous waste streams.

5. Which of the following techniques can be implemented to reduce hazardous waste?
a) Analysis
b) Transportation
c) Trans boundary movement
d) Chemical exchange
View Answer

Answer: d
Explanation: By notifying materials handler, the excess chemicals can be used by someone else.
advertisement

6. Which of the following can be considered as source reduction?
a) Material substitution
b) Treating offsite
c) Analysis
d) Landfill disposal
View Answer

Answer: a
Explanation: Raw material substitution if the waste being produced is more is effective source reduction. It can be achieved by life cycle analysis.

7. ______ concept by RCRA is an attempt to reduce density of waste generated.
a) NPL
b) CERCLA
c) Cradle to grave
d) Carcinogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Cradle to grave concept by RCRA to reduce generation of waste from generation point and also with respect to disposal sites.
advertisement

8. TSD can accumulate waste for ____ days.
a) 70
b) 80
c) 90
d) 100
View Answer

Answer: c
Explanation: A TSD facility generator can only accumulate hazardous waste for a period of 90 days according to RCRA.

9. ______ approach should be considered to reduce the impact of waste on environment.
a) LCA
b) NPL
c) RCRA
d) CERCLA
View Answer

Answer: a
Explanation: By employing life cycle analysis (LCA) methods corporations can identify opportunities to reduce environmental impacts.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter