Hazardous Waste Management Questions and Answers – National Environmental Policy Act

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “National Environmental Policy Act”.

1. When the National Environmental Policy Act was signed into law?
a) January 1, 1970
b) January 2, 1970
c) January 1, 1971
d) January 1, 1972
View Answer

Answer: a
Explanation: The National Environmental Policy Act (NEPA) was signed into law on January 1, 1970. NEPA entails federal agencies to evaluate the environmental effects of proposed actions former to making decisions and to suggest alternatives.
advertisement

2. By NEPA process, federal agencies assess social and ______ effects of proposed actions.
a) Industrial
b) Health
c) Economic
d) Chronic
View Answer

Answer: c
Explanation: By the applications of policies by NEPA, federal agencies estimate and analyse the probable risk as well as the alternatives for minimization, sometimes, prevention of threat.

3. Which act is responsible to create and maintain conditions under which man and nature can exist in harmony?
a) EIA
b) RCRS
c) CERCLA
d) NEPA
View Answer

Answer: d
Explanation: Title I of NEPA contains a Declaration of National Environmental Policy. This policy requires the federal government to use all practicable means to create and maintain conditions under which man and nature can exist in productive harmony.
advertisement
advertisement

4. What do Section 102 in Title I of the NEPA Act requires?
a) Risk assessment
b) Incorporate environmental considerations in their planning
c) Risk analysis
d) Site clean-up
View Answer

Answer: b
Explanation: Section 102 in Title I of the Act requires federal agencies to incorporate environmental considerations in their planning and decision-making through a systematic interdisciplinary approach.

5. Who signed NEPA into law on January 1, 1970?
a) William
b) Benjamin
c) Nixon
d) Luther
View Answer

Answer: c
Explanation: President Nixon signed NEPA into law on January 1, 1970. NEPA set forth a bold new vision for America and is basic national charter for protection of the environment.
advertisement

6. Which law was the first major environmental law in the United States and is often called the “Magna Carta” of Federal environmental laws?
a) RCRA
b) NEPA
c) OSHA
d) FIFRA
View Answer

Answer: b
Explanation: EPA requires Federal Agencies to assess the environmental effects of their proposed actions prior to making decisions. The ultimate goal of the NEPA process is to foster excellent action that protects, restores, and enhances our environment.

7. ______ established the Council on Environmental Quality (CEQ).
a) NPL
b) HRS
c) RCRA
d) NEPA
View Answer

Answer: d
Explanation: NEPA established the Council on Environmental Quality (CEQ) within the Executive Office of the President to ensure that Federal agencies meet their obligations under NEPA. CEQ oversees NEPA implementation, principally through issuing guidance and interpreting regulations that implement NEPA’s procedural requirements.
advertisement

8. The National Environmental Policy Act (NEPA) is _________ environmental law.
a) United States
b) United Kingdom
c) Indian
d) Australian
View Answer

Answer: a
Explanation: The National Environmental Policy Act (NEPA) is a United States environmental law enacted on 1 January 1970 promotes the enhancement of the environment and also established the President’s Council on Environmental Quality (CEQ).

9. NEPA’s most significant outcome was that all executive federal agencies prepare _________
a) Draft report
b) Federal report
c) EA and EIS
d) EEEs
View Answer

Answer: c
Explanation: According to NEPA all federal agencies should prepare Environmental Assessment (EA) and Environmental Risk Statements (EIS) which states the environmental risk by the proposed actions.
advertisement

10. What are three levels of analysis that a federal agency must undertake to comply with the law NEPA?
a) CatEx, EA and FONSI
b) Fex, IA and SOF
c) CatEx and EIS
d) EIS and EIA
View Answer

Answer: a
Explanation: The three level analysis are Categorical Exclusion (CatEx), environmental assessment (EA), Finding of No Significant Impact (FONSI), or either drafting of environmental impact statement (EIS).

11. What is the purpose of EA?
a) To determine possible impacts
b) To determine possible benefits
c) Analysis
d) Clean-up
View Answer

Answer: a
Explanation: The purpose of EA is to determine and analyse the possible impacts on the environment due to the actions of proposed project and also to suggest alternatives, if available.

12. The CEQ has played a key part in the development of the EIS process.
a) CIQ
b) CIA
c) CEQ
d) COA
View Answer

Answer: c
Explanation: The CEQ regulations initiates by calling for federal agencies to assimilate NEPA requirements with other planning requirements. This ensures that all decisions are insightful of environmental values, avoids possible delays, and eliminates probable future conflicts.

13. Who introduced Federal Permitting Improvement Act of 2015 bill?
a) Rob Portman
b) Rob Schulamn
c) Nicholas Dixon
d) Naosi Higer
View Answer

Answer: a
Explanation: In January 2015, Republican Senator Rob Portman, introduced the “Federal Permitting Improvement Act of 2015”. The bill would form several requirements and procedures designed to advance the completion of NEPA-related reviews, it also includes creation of a “Federal Permitting Improvement Council”.

14. NEPA sets federal environmental policy, it does not specifically command protection of the environment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: NEPA examines that federal agencies consider the impact of actions on the environment, discuss probable alternatives, and disclose its findings to the public.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter