Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landfill Disposal – Design and Construction

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landfill Disposal – Design and Construction”.

1. Which of the following is the most important variable in the construction of soil liners?
a) Type of compaction
b) Permeability
c) Flammability
d) Ignitability
View Answer

Answer: a
Explanation: Soil water content, type of compaction, compactive effort, size of soil clods are important variables in the construction of soil liners.
advertisement

2. Excavation of soil in a location for liner is known as ________ pit.
a) Dig
b) Borrow
c) Barrow
d) Excavated
View Answer

Answer: b
Explanation: Excavation of soil in a location for liner is known as borrow pit and excavated soil is referred to as borrow soil.

3. Bentonite is mixed when there is not enough clay available at a site to construct a soil liner.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bentonite is mixed when there is not enough clay available for liner, dry bentonite is mixed with the soil first, and water is added only after the mixing process is complete.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is used as clay material for clay liner?
a) Kaolinite
b) Lead
c) Sulphur
d) Bromide
View Answer

Answer: a
Explanation: Clay materials consists of varying proportions of hydrated aluminum silicates such as kaolinite, bentonite and montmorillonite.

5. What is the design permeability of the clay liner?
a) 10-8
b) 10-9
c) 10-10
d) 10-11
View Answer

Answer: a
Explanation: The design permeability of the clay liner is 10-8 metre per second (m/s) and to avoid cracking of clay +4% wet of optimum moisture content is maintained.
advertisement

6. PVC liners are suitable for landfills.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polyvinyl chloride (PVC) and high-density polyethylene (HDPE) liners are generally suitable for the landfill since they are flexible.

7. Drainage pipes of leachate collection system is filled with ________
a) Gravel
b) Dust
c) Clay
d) Grass
View Answer

Answer: a
Explanation: The leachate collection system comprises a network of drainage pipes and is covered with a sand/gravel drainage layer.
advertisement

8. What should be the slope percent between primary and secondary liners?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: 2% slope should be provided between primary and secondary liners with a slotting area of 100 cm2 per running meter of the pipe.

9. What is the formula for quantification of leachate generation from landfill?
a) I = P – P (CR/O) – AET +/- S
b) P = I – P (CR/O) – AET +/- S
c) I = S – P (CR/O) – AET +/- P
d) I = P – S (CR/O) – AET +/- Y
View Answer

Answer: a
Explanation: I = P – P (CR/O) – AET +/- S where, I is Rate of Infiltration, P is Precipitation, CR/O is Coefficient of Runoff, AET is Actual Evapo-transpiration, S is Soil Moisture Content Retention Capacity.
advertisement

10. The lateral leachate collection pipes shall slope towards ________ pipe.
a) Sump
b) Drain
c) Main
d) Longitude
View Answer

Answer: c
Explanation: The lateral leachate collection pipes shall slope towards the main collection pipe and the main pipe shall slope towards the sump.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter