Hazardous Waste Management Questions and Answers – Rotterdam Convention

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rotterdam Convention”.

1. When was the Rotterdam convention adopted?
a) February 2004
b) February 2005
c) January 2004
d) February 2006
View Answer

Answer: a
Explanation: The Convention was adopted and opted for signature at a Conference of Plenipotentiaries in Rotterdam on 10 September 1998 and came into force on 24 February 2004.
advertisement

2. When was the first Rotterdam conference held?
a) February 2004
b) March 2004
c) August 2004
d) September 2004
View Answer

Answer: d
Explanation: The first Conference of the Parties to the Rotterdam Convention was held in September 2004, it resulted in the addition of 14 new chemicals to Annex III and the adoption of a new section on arbitration and conciliation.

3. What is the main objective of Rotterdam convention?
a) To protect human health and environment from toxic pesticides and hazardous chemicals
b) To protect human health and environment from chemicals
c) Chemical analysis of hazardous substance
d) Pathway analysis of chemical substance
View Answer

Answer: a
Explanation: The objective of the convention is to promote shared responsibility and cooperative efforts among parties in international trade of certain pesticides and hazardous chemicals to protect human health and environment from harm.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The convention obligates for implementing ___________ procedure.
a) CIP
b) PIC
c) CRG
d) OUF
View Answer

Answer: b
Explanation: The convention creates legally binding obligations for implementation of the Prior Informed Consent (PIC) procedure.

5. The PIC helps participating countries to learn about ____________
a) Characteristics of hazardous chemicals
b) Characteristics of chemicals
c) Characteristics of toxins
d) Characteristics of pesticides
View Answer

Answer: a
Explanation: PIC helps to learn about characters of hazardous chemicals that maybe shipped to them, to initiate decision making process on future import of chemicals.
advertisement

6. This Convention does not apply to banned or severely restricted chemicals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The Convention applies to banned or severely restricted chemicals and severely hazardous pesticide formulations. It does not apply to narcotic drugs and psychotropic substances, radioactive materials, wastes, chemical weapons, pharmaceuticals, chemicals used as food additives.

7. Who initiated PIC procedures?
a) UNEP and FAO
b) UNEP and FO
c) UN and FAO
d) UNEPO and FAOP
View Answer

Answer: a
Explanation: The convention was built on the voluntary PIC procedure, initiated by UNEP (United Nations Environment Programme) and FAO (Food and Agriculture Organisation of US) in 1989 and ceased on 24 February 2006.
advertisement

8. How many pesticides did the convention initially covered?
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
View Answer

Answer: b
Explanation: The convention initially covered 22 pesticides and 5 industrial chemicals. These hazardous chemicals have been banned with respect to human and environment concern.

9. What is the purpose of PIC?
a) To ensure that restricted hazardous chemicals are not exported
b) To ensure that restricted hazardous chemicals are not imported
c) Chemical analysis
d) Prevent PoP
View Answer

Answer: a
Explanation: The PIC procedure neither ban nor restrict any chemicals, it does not also mean that any individual country must automatically prohibit their import. Parties should give priority to national decisions on imports, and requirements related to the export controls.
advertisement

10. What chemicals are covered under the Rotterdam convention?
a) Insecticide
b) Herbicide
c) Pesticide
d) Rodenticide
View Answer

Answer: c
Explanation: The Rotterdam Convention applies to industrial chemicals and pesticides that have been banned or severely restricted in party countries or are severely hazardous pesticide formulations.

11. How many chemicals does the current convention covers?
a) 38
b) 39
c) 40
d) 42
View Answer

Answer: b
Explanation: Currently, the convention covers 39 hazardous chemicals. Among these chemicals, 24 are pesticides, 11 are industrial chemicals and 4 are severely hazardous pesticide formulations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.