Hazardous Waste Management Questions and Answers – Rules – Forms

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rules – Forms”.

1. Part B of Form 1 has to be filled by ________
a) Everyone
b) HW generators
c) Importers
d) Exporters
View Answer

Answer: b
Explanation: Part B of Form 1 has to be filled by hazardous waste generators which has the information of type and by-products produced.
advertisement

2. Part C of Form 1 has to be filled by operators of TSDF.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Part C of Form 1 has to be filled by recycler or pre-processors or co-processors or users of hazardous or other wastes.

3. Form 2 mainly focus on ________
a) HW generators
b) Importers
c) Exporters
d) Renewal
View Answer

Answer: d
Explanation: Form 2 is mainly for the grant or renewal of authorization by state pollution control board to the occupiers, recyclers, users and operators of disposal facilities.
advertisement
advertisement

4. ________ form emphasis for record keeping.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Form 3 mentions strict norms on format for maintaining records of hazardous and other wastes.

5. Form 4 is for _________
a) Annual returns
b) Importing
c) Exporting
d) Analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Form 4 is for filing annual returns for State pollution control board.
advertisement

6. When should form 4 has to be submitted to SPCB?
a) May
b) June
c) July
d) August
View Answer

Answer: b
Explanation: Form 4 has to be submitted to State Pollution Control Board by 30th day of June of every year for the previous periods April to March.

7. Form 5 is for _____ activities.
a) Import and export
b) Analysis
c) Transportation
d) Collection
View Answer

Answer: a
Explanation: Form 5 is an application for import or export of hazardous and other waste for reuse or recycling or recovery or co-processing.
advertisement

8. Trans boundary movement of HW is discussed in form ________
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Form 6 is about the Trans boundary movement of hazardous waste and the procedures that has to be followed for marking, packing and manifest.

9. Form 7 is for ________
a) Authorisation
b) Import and export
c) Analysis
d) Transportation
View Answer

Answer: a
Explanation: Form 7 is an application form for one time authorisation of traders.
advertisement

10. Labelling of hazardous waste is dealt under form ________
a) 6
b) 8
c) 9
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: Form 8 deals with the labelling of hazardous and other wastes, such as background color, and color of the warnings.

11. According to form 8, the background labelling color has to be ________
a) Yellow
b) Fluorescent yellow
c) Dark yellow
d) Light yellow
View Answer

Answer: b
Explanation: When labelling containers of hazardous and other waste background color has to be fluorescent yellow and hazardous waste has to be written in red.

12. Form 9 is ________ card.
a) TREM
b) TRUM
c) TEIO
d) TREP
View Answer

Answer: a
Explanation: Form 9 is transport emergency (TREM) CARD and has to be carried by transporter during transporter of hazardous waste.

13. Form 10 is for reporting accident.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Form 10 is manifest for hazardous and other waste whereas form 11 is for reporting accidents.

14. ________ form is for filing an appeal against order.
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: Form 12 is an application for filing an appeal against the order passed by state pollution control board.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter