Hazardous Waste Management Questions and Answers – Physical Treatment – Sorption

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Physical Treatment – Sorption”.

1. The use of adsorbent to remove targeted substance in a solution is called _________
a) Sorption
b) Absorption
c) Adsorption
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: c
Explanation: Adsorption is the process of removing contaminant from a solution using adsorbent, with physical adhesion of molecules to surface without chemical reaction.
advertisement

2. _________ process involves penetration of molecules to remove contaminants.
a) Sorption
b) Absorption
c) Adsorption
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Absorption process involves penetration of molecules or particles into solid adsorbent to remove contaminants.

3. _________ is defined as the interaction of a contaminant with a solid.
a) Sorption
b) Absorption
c) Adsorption
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Sorption can be defined as the interaction of a contaminant with a solid. Sorption is common term which refers to both adsorption and absorption.
advertisement
advertisement

4. Removal of organic and inorganic substance from aqueous waste through activated carbon is accomplished by _____
a) Sorption
b) Absorption
c) Adsorption
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: c
Explanation: Organic and inorganic substance removal from aqueous waste through activated carbon is accompanied by adsorption of chemical substance on carbon matrix.

5. Adsorption process is due to ________ force.
a) Van der waal
b) Gravitational
c) Henry
d) Bohr
View Answer

Answer: a
Explanation: Adsorption process is a physical process and is caused due to van der waal molecular forces which are irreversible.
advertisement

6. Inorganic compounds are more likely to be adsorbed on activated carbon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Organic compounds that are less soluble in water are more likely to be adsorbed on activated carbon.

7. Desorption of ammonia or HCl from air is an example of _________
a) Sorption
b) Absorption
c) Adsorption
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Gas absorption occurs when soluble components of gas mixture is dissolved in liquid. Absorption can either be physical or chemical process.
advertisement

8. Which of the following factors control sorption phenomenon?
a) Physical and chemical
b) Biological
c) Ecological
d) Environmental
View Answer

Answer: a
Explanation: Chemical and physical characteristics of the contaminant, composition of the surface of the solid, and the fluid media controls sorption process and rate.

9. __________ is the contaminant that adheres to the sorbing material.
a) Sorbate
b) Sorbent
c) Sorption
d) Adsorbent
View Answer

Answer: a
Explanation: Sorbate is the contaminant that adheres to the sorbent. Sorbate will usually be an organic molecule and the sorbent will be the soil.
advertisement

10. Water solubility of contaminant impacts sorption behaviour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Water solubility, ionic character, water partition coefficient, acid or base chemistry and oxidation or reduction chemistry of contaminant impacts sorption behaviour.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter