Hazardous Waste Management Questions and Answers – Transportation – Regulations

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transportation – Regulations”.

1. Which of the following act regulates transportation of hazardous waste?
a) RCRA
b) CERCLA
c) NEPA
d) NPL
View Answer

Answer: a
Explanation: Subtitle C of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulates hazardous waste transporters and transportation.
advertisement

2. Person engaged in the off-site transportation of the hazardous waste is known as transporter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A hazardous waste transporter as any person engaged in the off-site transportation of the hazardous waste according to subtitle C of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA).

3. When was the first law regarding transportation of hazardous materials passed?
a) 1966
b) 1866
c) 1855
d) 1965
View Answer

Answer: b
Explanation: The first federal law regarding transportation of hazardous materials was passed on 1866 covering shipments of explosives and flammable materials.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following statute made transportation of hazardous materials illegal?
a) 1869
b) 1870
c) 1871
d) 1872
View Answer

Answer: c
Explanation: An 1871 statute made it criminal act to transport specific hazardous materials on passenger materials in US navigable water.

5. When was Interstate Commerce Committee established?
a) 1887
b) 1888
c) 1889
d) 1890
View Answer

Answer: a
Explanation: The Interstate Commerce Committee was established in 1887 primarily to regulate interstate rail transport.
Take Hazardous Waste Management Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. When was Department of Transportation established?
a) 1962
b) 1963
c) 1965
d) 1966
View Answer

Answer: d
Explanation: Department of Transportation was established in 1966 to regulate transportation of hazardous materials.

7. Which of the following act improves regulatory and enforcement activities?
a) HMTA
b) DOT
c) ICC
d) NPL
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazardous Materials Transportation Act (HMTA) was passed to improve regulatory and enforcement activities by providing secretary of transportation board authority to set regulations.
advertisement

8. When was HMT act passed?
a) 1971
b) 1972
c) 1973
d) 1975
View Answer

Answer: d
Explanation: Hazardous Materials Transportation Act (HMTA) was passed in 1975 to protect against risk to life, property and environment with respect to transportation accidents.

9. EPA regulations governing transportation of materials must be consistent with ____________ regulations.
a) DOT
b) CERCLA
c) RCRA
d) NPL
View Answer

Answer: a
Explanation: EPA regulations governing the transportation of materials must be consistent with DOT regulations established under HMTA in February 1980.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.