Hazardous Waste Management Questions and Answers – Environmental Legislation – Occupational Safety and Health Act

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Legislation – Occupational Safety and Health Act”.

1. Under the OSH Act, employers are responsible for providing a __________
a) Safe workplace
b) Land
c) Insurance
d) Estimation
View Answer

Answer: a
Explanation: Under the OSH Act, employers are accountable for providing a safe and healthful workplace. OSHA’s mission is to assure safe and healthful workplaces by enforcing standards, and by providing training, outreach, education and help.
advertisement

2. OSHA was created to _________
a) Data analysis
b) To reduce hazards
c) Ecological development
d) EIA analysis
View Answer

Answer:b
Explanation: OSHA was created mainly to encourage employees and employers to reduce workplace hazards and to implement safety and health programs.

3. Which act establishes responsibilities and rights for employers and employees?
a) SARA
b) RCRA
c) CERCLA
d) OSHA
View Answer

Answer: d
Explanation: OSHA establishes training programs, develops mandatory job safety and health standards, and encourages to enforce them.
advertisement
advertisement

4. OSHA is part of the ___________ department of labour.
a) UK
b) US
c) India
d) Australia
View Answer

Answer: b
Explanation: OSHA is part of US department of labour and is responsible for conducting job site inspections to ensure safety at workplace.

5. In the case of fatal accident, when should be a report filed for nearest OSHA office?
a) Within 24 hours
b) Within 48 hours
c) Within 8 hours
d) Within 4 hours
View Answer

Answer: c
Explanation: In case of lethal accident, a report to the nearest OSHA office should be filed within 8 hours and also when one that results in the hospitalization of three or more employees.
advertisement

6. OSHA assignment is to set standards and conduct _________
a) Inspections
b) Tests
c) Analysis
d) Estimation
View Answer

Answer: a
Explanation: OSHA has two regulatory functions: setting standards and conducting inspections to ensure that employers are providing safe and healthful workplaces. OSHA standards may require that employers adopt certain practices, methods, or processes reasonably necessary and appropriate to protect workers on the job.

7. OSHA ensures that employees have been provided with _________
a) Job
b) PPE
c) Insurance
d) Security
View Answer

Answer: b
Explanation: OSHA ensures that employees are effectively trained on, have been provided with personal protective equipment and use when required for safety or health. Employees must comply with all rules and regulations that apply to their own actions and conduct.
advertisement

8. Under OSHA, employee has the right to access medical records.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The access to medical and exposure records, regulation provides a right of access to employees, their designated representatives, and OSHA to relevant medical records, including records related to that employee’s exposure to toxic substances.

9. Hazard communication in OSHA conducts _________
a) Chemical analysis
b) Toxic exposure
c) Strength analysis
d) Hazard evaluations of the products
View Answer

Answer: d
Explanation: Hazard communication standard requires manufacturers and importers of hazardous materials to conduct hazard evaluations of the products they manufacture or import. If a product is found to be hazardous under the terms of the standard, the manufacturer or importer must so indicate on containers of the material, and the first shipment of the material to a new customer must include MSDS.
advertisement

10. The OSHA Form 300 is an injury/illness log.
a) Injury
b) Analysis
c) Finance
d) Assistance
View Answer

Answer: a
Explanation: The OSHA Form 300 is an injury/illness log, with a separate line entry for each recordable injury or illness. The events include work-related deaths, injuries, and illnesses other than minor injuries that require only first aid treatment and that do not involve medical treatment, loss of consciousness, restriction of work, or transfer to another job.

11. When should be the form 300A posted?
a) January
b) February
c) March
d) April
View Answer

Answer: b
Explanation: Each year, the employer must clearly post in the workplace a Form 300A, which includes a summary of the previous year’s work-related injuries and illnesses. The Form 300A must be posted by February 1 and kept in place until at least April 30.

12. What is OSHA Form 301?
a) Sickness log
b) Individual incident report
c) Chemical log
d) Finance log
View Answer

Answer: b
Explanation: OSHA Form 301 is an individual incident report that provides added detail about each specific recordable injury or illness. An alternative form, such as an insurance or workers compensation form that provides the same details may be substituted for OSHA Form 301.

13. Employers in statistically low-hazard industries are exempt from maintaining OSHA 300 form records.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Employers with 10 or fewer employees and employers in statistically low-hazard industries (listed in 29 CFR 1904, Sub-part B) are exempt from maintaining OSHA Form 300 records.

14. Safety and Health Achievement Recognition Program (SHARP) recognizes _____________
a) Small employers who operate safety and health management system
b) Large employers who operate safety and health management system
c) All employers who operate safety and health management system
d) Workers who operate safety and health management system
View Answer

Answer: a
Explanation: Employers who are accepted into SHARP are accepted as models for worksite safety and health. Upon receiving SHARP recognition, the worksite will be excused from programmed inspections during the period that the SHARP certification is valid.

15. When was OSHA enacted?
a) 1980
b) 1930
c) 1945
d) 1970
View Answer

Answer: d
Explanation: The Occupational Safety and Health Act (OSH Act) was enacted by Congress in 1970 and authorized the Secretary of Labour to establish Federal standards to ensure safe workplace conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter