Hazardous Waste Management Questions and Answers – Characterization – Corrosivity Test

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characterization – Corrosivity Test”.

1. Identified character of corrosivity is __________
a) pH
b) Temperature
c) Pressure
d) Friction
View Answer

Answer: a
Explanation: Corrosivity is an indicated character of hazardous waste because of the reactivity with high and low pH.
advertisement

2. Toxic contaminant migration occurs in corrosive activity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazardous waste possessing corrosive character reacts with pH and with other waste to cause migration of toxic contaminants from certain waste.

3. Acidic waste possess ___________ character.
a) Ignitable
b) Corrosive
c) Toxic
d) Reactive
View Answer

Answer: b
Explanation: Acidic waste and used pickle liquor from steel manufacturing industries hold corrosive characters.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. ___________ is a prime indicator of corrosion.
a) Steel
b) Lead
c) Mercury
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Steel corrosion is a prime indicator of hazardous waste since waste capable of corroding steel can escape from drums.

5. pH of corrosive substance is less than or equal to __________
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: pH of corrosive substance is less than or equal to 2 or greater than or equal to 12.5 according to EPA test.
advertisement

6. Steel corrosion rate by corrosive liquid or substance is _________ mm/year.
a) 6
b) 6.1
c) 6.2
d) 6.35
View Answer

Answer: d
Explanation: Steel corrosion rate by corrosive material or substance is 6.35 mm/year according to NACE.

7. Steel corrosion rate by corrosive liquid or substance is observed at temperature ________ Celsius.
a) 50
b) 55
c) 60
d) 65
View Answer

Answer: b
Explanation: The liquid which corrodes steel is maximum at test temperature 55 degree Celsius or 130 Fahrenheit according to NACE.
advertisement

8. A non-aqueous substance produces pH of the corrosive standards when mixed with water is considered to have corrosive character.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A non-aqueous material when mixed with an equivalent weight of water, produces a solution having a pH less than or equal to 2 or greater than or equal to 12.5 is said to be corrosive.

9. To establish corrosive character, the test by EPA is ___________ method.
a) 1111A
b) 1110A
c) 1111Q
d) 1111Z
View Answer

Answer: b
Explanation: Corrosive character tests are Bureau of Indian Standard 9040 C method for pH, NACE and EPA 1110A for steel.
advertisement

10. Hazardous waste number of material that is not considered corrosive is ____________
a) D001
b) D000
c) D002
d) D003
View Answer

Answer: c
Explanation: A waste that exhibits corrosivity character but is not listed as hazardous waste in sub-part D of EPA has a number D002.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.