Hazardous Waste Management Questions and Answers – TSDF Regulations

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “TSDF Regulations”.

1. The operator of a hazardous waste TSDF is required to obtain authorization as per provisions laid down under rule ____________
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: The operator of a hazardous waste Treatment, Storage and Disposal Facility (TSDF) is required to obtain authorization as per provisions laid down under rule 5 of HWMH and TM act 2008.
advertisement

2. _____________ rule stipulates that the operator of facilities may store the hazardous waste for a period less than 90 days.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Rule 7 of HWMH and TM act 2008 stipulates that the operator of facilities may store the hazardous waste for a period not more than 90 days.

3. SPCB can extend the storage period of a TSDF.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: State Pollution Control Boards (SPCBs) and Pollution Control Committees (PCCs) can extend the storage period in a TSDF maximum up to six months of their annual capacity.
advertisement
advertisement

4. ____________ rule deals with association of occupiers for identifying sites for establishing the TSDFs.
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21
View Answer

Answer: a
Explanation: Rule 18 (1) of the HWMH and TM act 2008 deals with government, occupier, operator or any association of occupiers for identifying sites for establishing the TSDFs.

5. ____________ rule deals with design and setting up of TSDFs.
a) 18 (1)
b) 18 (2)
c) 18 (3)
d) 18 (4)
View Answer

Answer: b
Explanation: Rule 18 (2) deals with the design and setting up of TSDFs as per the guidelines of CPCB.
advertisement

6. ____________ rule deals with the monitoring of TSDF by SPCB.
a) 18 (1)
b) 18 (2)
c) 18 (3)
d) 18 (4)
View Answer

Answer: c
Explanation: Rule 18 (3) deals with the monitoring by SPCB with respect to the setting up and operation of TSDFs.

7. ___________ and __________ rules deals with the responsibility of the operator of a TSDFs.
a) 18 (1), (2)
b) 18 (2), (3)
c) 18 (3), (4)
d) 18 (4), (5)
View Answer

Answer: d
Explanation: Rule 18 (4) and 18 (5) deal with the responsibility of the operator of a TSDFs for safe operation of the TSDFs during operation and post-closure period.
advertisement

8. ___________ rule deals with the transportation of the hazardous waste from TSDFs.
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21
View Answer

Answer: c
Explanation: Rule 20 deals with the transportation of the hazardous waste in accordance with the HWMH and TM rules as well as rules from Motor Vehicle Act, 1988.

9. _________ rule deals the requirement of proper labelling and packaging of hazardous wastes.
a) 18
b) 19
c) 20
d) 21
View Answer

Answer: b
Explanation: Rule 19 deals with the requirement of proper labelling and packaging of hazardous wastes for its safe handling, storage and transportation.
advertisement

10. __________ rule deals with the requirement of six colored manifest copies.
a) 18
b) 19
c) 25
d) 21
View Answer

Answer: d
Explanation: Rule 21 deals with the requirement of six colored manifest copies as per Form 13 of the HWMH and TM Rules.

11. __________ rule with the liabilities of the operator of a facility in case of damages.
a) 18
b) 19
c) 25
d) 21
View Answer

Answer: c
Explanation: Rule 25 deals with the liabilities of the operator of a facility in case of damages caused to the environment due to the improper handling and disposal of hazardous waste.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter