Hazardous Waste Management Questions and Answers – Chemical Treatment – Precipitation

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Treatment – Precipitation”.

1. Chemical precipitation makes the hazardous waste _________
a) Soluble
b) Insoluble
c) Volatile
d) Acidic
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemical precipitation causes soluble hazardous substances to insoluble matter which is separated from the solution.
advertisement

2. Precipitation by ___________ is widely used method for treating hazardous waste.
a) Calcium hydroxide
b) Sodium hydroxide
c) Potassium hydroxide
d) Lead oxide
View Answer

Answer: a
Explanation: Precipitation by calcium hydroxide is widely used method for treating hazardous waste. Addition of reagents cause reactions which precipitate undesired species.

3. Chemical precipitation is used in conjunction with neutralisation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By examining the chemistry of the waste composition chemical precipitation is used in conjunction with neutralisation and may require filtration unit.
advertisement
advertisement

4. Chemical precipitation treatment is effective in wastewater containing _______
a) Chemicals
b) Chloride
c) Toxic metals
d) Impurities
View Answer

Answer: c
Explanation: Chemical precipitation treatment is effective in wastewater containing toxic metals such as arsenic, barium, cadmium, chromium, lead, copper, mercury, nickel and zinc.

5. _______ treatment is suitable for metal salts bearing wastes.
a) Neutralisation
b) Chemical precipitation
c) Hydrolysis
d) Solvent extraction
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemical precipitation treatment is suitable for metal salts bearing wastes, including neutral acidic and alkaline materials.
advertisement

6. Precipitation of metals varies depending on _________ level.
a) Acidic
b) Basic
c) Neutral
d) pH
View Answer

Answer: d
Explanation: Metals precipitate at varying pH levels depending on the metal ion, resulting in formation of insoluble salt.

7. _______ is used for precipitation of heavy metals.
a) Calcium hydroxide
b) Lime
c) Potassium hydroxide
d) Lead oxide
View Answer

Answer: b
Explanation: The hydroxides or heavy metals are usually insoluble so lime or caustic soda is commonly used to precipitate them.
advertisement

8. Chemical precipitation treatment is user economic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemical precipitation treatment is expensive process. Due to the 1 to 1 ratio, a large quantity of reagent is generally needed, which is often very costly.

9. The environmental issue caused by chemical precipitation is _________
a) Chemical silt
b) Salts
c) Liquid matter
d) Degradation
View Answer

Answer: a
Explanation: Chemical silt is formed as a by-product of chemical precipitation treatment. Silt from heavy metal precipitation is regarded as dangerous waste.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter