Hazardous Waste Management Questions and Answers – Regulations – Toxic Substances Control Act

«
»

This set of Hazardous Waste Management Question Bank focuses on “Regulations – Toxic Substances Control Act”.

1. When did the Toxic Substances Control Act came into force?
a) 1974
b) 1975
c) 1976
d) 1977
View Answer

Answer: c
Explanation: The Toxic Substances Control Act came into force on 1976. It provides EPA with authority to necessitate reporting, keeping records and restrictions relating to chemical substances.
advertisement

2. What is the purpose of TSCA compliance monitoring program?
a) Inspection
b) Analysis
c) Import
d) Export
View Answer

Answer: a
Explanation: EPA and the States verify TSCA agreement through a complete TSCA compliance monitoring program which includes inspecting the facilities, revising records and taking enforcement action where necessary for pollution prevention.

3. What is TSCA compliance assistance?
a) Providing tools
b) Providing funds
c) Chemical analysis
d) Clean-up
View Answer

Answer: a
Explanation: The TSCA compliance assistance program provides businesses, federal facilities, local governments and tribes with tools helps to meet environmental regulatory requirements and also assists on disposal of toxins.
advertisement
advertisement

4. __________ plays a major role in the regulation of most industrial chemicals in the US.
a) RCRA inventory
b) SARA inventory
c) CERCLA inventory
d) TSCA inventory
View Answer

Answer: d
Explanation: Section 8 of TSCA requires EPA to compile, keep current records and publish a list of chemical substance that is being manufactured, including imports, in the US for uses under TSCA inventory.

5. According to TSCA a chemical substance maybe __________
a) Organic or inorganic
b) Pollutant
c) Contaminant
d) Soluble
View Answer

Answer: a
Explanation: TSCA defines a chemical substance as any organic or inorganic substance of a particular molecular identity, including any mixture of these substances occurring in whole or in part by the result of a chemical reaction or occurs in nature.
advertisement

6. Chemicals substances on the Inventory include pesticides.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemicals substances on the Inventory includes organics,
Inorganics, polymers and chemical substances of unknown or inconstant composition, complex reaction and biological materials (UVCBs).

7. Any chemical that is not on the Inventory is considered as _________
a) New chemical substance
b) Old chemical substance
c) Existing chemical substance
d) Flag chemical substance
View Answer

Answer: a
Explanation: According to regulations under TSCA, if a chemical is on the Inventory, it is considered an existing chemical substance in United States commerce. Any chemical that is not on the Inventory is considered a new chemical substance.
advertisement

8. The chemicals are added to the Inventory only after _________
a) Receiving complete NOC by EPA
b) Receiving complete NOC by UNEPA
c) Receiving complete DOC by EPA
d) Receiving complete NOOC by USEPA
View Answer

Answer: a
Explanation: The company must provide a Notice of Commencement of Manufacture or Import (NOC) to EPA within 30 calendar days of the date the substance is first manufactured. Once complete NOC is received by EPA, the reported substance is considered to be on the Inventory.

9. Low Volume Exemptions (LVEs) do not require NOC.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: LVEs, LoREXs, TMEs and substances used for research and development do not require an NOC and are not added to the Inventory.
advertisement

10. EPA’s collecting of the public TSCA Inventory information is updated ________ a year.
a) Once
b) Twice
c) Thrice
d) Four times
View Answer

Answer: b
Explanation: TSCA Inventory information is updated twice a year to include new and corrected TSCA Inventory chemical listings.

11. What is the aim of TSCA?
a) Regulation new chemicals
b) Classification of new chemicals
c) Export of new chemicals
d) Import of new chemicals
View Answer

Answer: a
Explanation: TSCA is a United States law signed on October 11, 1976 which regulates the introduction of new or already existing chemicals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice Hazardous Waste Management Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter