Hazardous Waste Management Questions and Answers – Regulations – CERCLA

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Regulations – CERCLA”.

1. CERCLA is also knows as ___________
a) Superfund
b) SARA
c) RCRA
d) TSCA
View Answer

Answer: a
Explanation: CERCLA is also known as the Superfund act provided for liability, compensation, clean-up and emergency response in condition with clean-up of contaminated sites.
advertisement

2. What was the purpose for creating superfund act?
a) Clean up inactive waste sites
b) Chemical analysis
c) Import of chemicals
d) Export of chemicals
View Answer

Answer: a
Explanation: A major hazardous problem is large number of old dump sites that has been abandoned by owners and still contain large quantity of HW.

3. When was CERCLA enacted?
a) 1979
b) 1980
c) 1982
d) 1981
View Answer

Answer: b
Explanation: The Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act (CERCLA) which is commonly known as Superfund, was enacted by Congress on December 11, 1980.
advertisement
advertisement

4. Which federal act is responsible for the clean up of abandoned hazardous site?
a) RCRA
b) SARA
c) CERCLA
d) TSCA
View Answer

Answer: c
Explanation: CERCLA established a trust fund to provide for the site clean up when no responsible party could be identified.

5. ____________ defines type of response for the clean up.
a) PSP
b) UOS
c) JIS
d) NCP
View Answer

Answer: d
Explanation: National Contingency Plan (NCP) has federal authority to respond to the problems of abandoned hazardous waste disposal sites and decides the type of response.
advertisement

6. Immediate removal should be completed within __________
a) 5 months
b) 6 months
c) 7 month
d) 8 months
View Answer

Answer: b
Explanation: Immediate removal require prompt response to prevent immediate and significant harm to human health or environment and should be completed within 6 months.

7. Long term removal are those where actions may be taken to address releases requiring prompt response.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Long-term remedial response actions are those that are permanently and suggestively reduce the dangers associated with releases of hazardous substances that are serious, but not immediately affecting.
advertisement

8. Which of the following episode is declared as superfund site?
a) DDT
b) Times beach
c) Love canal
d) Seveso
View Answer

Answer: c
Explanation: NY Federal Emergency Management Agency purchased homes from the vicinity of love canal and EPA later declared the place as superfund site.

9. EPA gives the authority for superfund act to cleanup _________ sites.
a) Abandoned
b) Polluted
c) Harmful
d) Contaminated
View Answer

Answer: a
Explanation: EPA gives the authority for superfund act to cleanup abandoned hazardous sites which pose threat to human and environment.
advertisement

10. Love canal was a __________
a) Dump site
b) Factory
c) Waste generator
d) Waste exporter
View Answer

Answer: a
Explanation: Love canal was a chemical dump site that was later converted into a neighbourhood which affected human health by improper site management.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter