Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landmark Episode – Chernobyl Disaster

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landmark Episode – Chernobyl Disaster”.

1. When did Chernobyl nuclear disaster take place?
a) 1980
b) 1986
c) 1982
d) 1983
View Answer

Answer: b
Explanation: Chernobyl nuclear explosion took place on 26 April 1986 at the Chernobyl nuclear power plant, which is located 100 km from Kiev in Ukraine.
advertisement

2. The explosion of reactor ruptured __________ pressure tubes.
a) 1660
b) 1770
c) 1880
d) 1990
View Answer

Answer: a
Explanation: The steam explosion lifted the 1,000-metric-ton cover off the top of the reactor, rupturing the rest of the 1,660 pressure tubes, causing a second explosion and exposing the reactor core to the environment.

3. How long did the fire burn in the core due to explosion?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: The explosion in reactor 4 left the reactor core open to environment and the fire burned for 10 days, releasing a large amount of radiation into the atmosphere.
advertisement
advertisement

4. When was Chernobyl 1 reactor shut down?
a) 1980
b) 1968
c) 1996
d) 1983
View Answer

Answer: c
Explanation: Due to building fire in Chernobyl plant, the reactor 2 was shut down in 1991, and reactor 1 and 3 was closed in 1996 and 2000 respectively.

5. What was the percent of uranium dioxide escaped to environment?
a) 13-30
b) 12-20
c) 11-20
d) 10-30
View Answer

Answer: a
Explanation: Chernobyl 4 reactor contained about 190 metric tons of uranium dioxide fuel and it is estimated 13 percent to 30 percent of this escaped into the atmosphere.
advertisement

6. What was the main reason for Chernobyl accident?
a) Tsunami
b) Earthquake
c) Flawed reactor design
d) Vent failure
View Answer

Answer: c
Explanation: The Chernobyl accident in 1986 was the result of a flawed reactor design that was operated with inefficiently trained personnel.

7. Which of the following element was dropped to the core to extinguish fire?
a) Boron
b) Sulphur
c) Zinc
d) Bromine
View Answer

Answer: a
Explanation: 5000 tonnes of boron, dolomite, sand, clay and lead were dropped on to the burning core by helicopter in an effort to extinguish the fire and limit the release of radioactive particles into the environment.
advertisement

8. Which of the following radionuclide dose caused radiation health hazard in public population?
a) Iodine-131
b) Iron-131
c) Bromine-131
d) Zinc-131
View Answer

Answer: d
Explanation: Two radionuclides, the short-lived iodine-131 and the long-lived caesium-137, caused radiation health hazard in public population.

9. What was the major health hazard from Chernobyl disaster?
a) Leukaemia
b) Asthma
c) Thyroid cancer
d) Vomiting
View Answer

Answer: c
Explanation: Subsequent studies in Ukraine, Russia and Belarus suggested the rapid increase in thyroid cancers due to the disaster.
advertisement

10. When was the Chernobyl Forum established?
a) 1980
b) 2003
c) 1982
d) 1983
View Answer

Answer: b
Explanation: In February 2003, the IAEA established the Chernobyl Forum, in cooperation with seven other UN organisations to enumerate the hazards associated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter