Hazardous Waste Management Questions and Answers – Chemistry and Process of Contamination

«
»

This set of Hazardous Waste Management MCQs focuses on “Chemistry and Process of Contamination”.

1. Motion of groundwater along with contaminants tend to form ________
a) Plume
b) Fume
c) Flume
d) Stack
View Answer

Answer: a
Explanation: Groundwater generally moves slowly, so do contaminants in ground water. Because of this slow movement, contaminants tend to remain concentrated in the form of a plume.
advertisement

2. The size and speed of the plume depend on ________
a) Chemical
b) Contaminant
c) Lead
d) Sulphur
View Answer

Answer: b
Explanation: The size and speed of the plume depend on the amount and type of contaminant, its solubility and density, and the velocity of the surrounding ground water.

3. Contaminants from groundwater can also move into the ground water system through macropores.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Contaminants can also move into the ground water system through macropores i.e. root systems, animal burrows, abandoned wells, and other systems of holes and cracks that supply pathways for contaminants.
advertisement
advertisement

4. Under certain conditions, well pumping can cause the ground water contaminants to enter other aquifer, this is known as _________
a) Interaquifer leakage
b) Intraquifer leakage
c) Aquifer leakage
d) Micropore leakage
View Answer

Answer: b
Explanation: Under certain conditions, well pumping because ground water and associated contaminants from another aquifer to enter the one being pumped, this phenomenon is called interaquifer leakage.

5. Which of the following is a natural source of contamination?
a) Organic matter
b) Petroleum
c) Leachate
d) Septic system
View Answer

Answer: a
Explanation: Decaying organic matter, iron, manganese, arsenic, chlorides, fluorides, sulfates, or radionuclides, can become dissolved in ground water and leads to contamination.
advertisement

6. Groundwater contamination from pesticide storage falls under ________ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential
View Answer

Answer: a
Explanation: Contamination of groundwater from animal burial areas, animal feedlots, irrigation sites, fertilizer storage and pesticide storage falls under agricultural source of contamination.

7. Groundwater contamination from airports falls under ________ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential
View Answer

Answer: b
Explanation: Contamination of groundwater from airports, auto repair parts, boat yards, construction sites, car wash, cemetery, dry cleansers etc. falls under commercial source of contamination.
advertisement

8. Groundwater contamination from asphalt plants falls under ________ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential
View Answer

Answer: c
Explanation: Contamination of groundwater from asphalt plants, chemical storage, electronics manufactures, metal fabricators, mining, toxic spill etc. falls under commercial source of contamination.

9. Groundwater contamination from fuel oil falls under ________ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential
View Answer

Answer: d
Explanation: Contamination of groundwater from fuel oil, furniture stripping, household hazardous products, sewer lines, swimming pools etc. falls under commercial source of contamination.
advertisement

10. How groundwater contamination occurs from landfill?
a) Through leachate
b) Dust
c) Chemicals
d) Rodents
View Answer

Answer: a
Explanation: The disposal of many household hazardous wastes is not regulated. Once in the landfill, chemicals can leach into the ground water by means of precipitation and surface runoff.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice MCQs on all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter