Hazardous Waste Management Questions and Answers – Toxicity – Dose Response Relationship

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Toxicity – Dose Response Relationship”.

1. According to the graph, greater the dose more _____ the response.
hazardous-waste-management-questions-and-answers-dose-response-relationship-q1
a) Severe
b) Less
c) Neutral
d) Adverse
View Answer

Answer: a
Explanation: Greater the dose, the more severe the response is i.e. greater the number of chemical-receptor complex, the more severe response.
advertisement

2. In the graph, mortality rate is less to certain point because of ______
hazardous-waste-management-questions-and-answers-dose-response-relationship-q2
a) Carcinogens
b) Susceptibility
c) Toxins
d) Mutagens
View Answer

Answer: b
Explanation: The toxic effects depends on dose and susceptibility of the exposed individual.

3. Lethal dose concentration according to the curve is _____
hazardous-waste-management-questions-and-answers-dose-response-relationship-q3
a) 10
b) 50
c) 100
d) 1000
View Answer

Answer: b
Explanation: Peak dose is observed to be 50 and the mortality frequency is more in the concentrated dose.
advertisement
advertisement

4. According to the graph, low death is observed at low concentration.
hazardous-waste-management-questions-and-answers-dose-response-relationship-q4
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The exposed population will experience no deaths at low dose, few deaths as dose increases and more death at higher dose.

5. What is the first step in development of dose-response relationship curve?
a) Toxicological end point
b) End point
c) Start point
d) Intermediate point
View Answer

Answer: a
Explanation: The first step in development of dose-response relationship curve is selecting toxicological end point which is caused by exposure to selected chemical.
advertisement

6. The toxicological end point for dose-response relationship should be _________
a) Definitive
b) Vague
c) Irrational
d) Less
View Answer

Answer: a
Explanation: The toxicological end point for dose-response relationship should be clear, definitive and directly measurable such as death.

7. Doses are expressed on a _________ basis.
a) Accuracy
b) Precision
c) Body-weight
d) End point
View Answer

Answer: c
Explanation: Reporting on a body size basis allows extrapolation from small test animals to humans.
advertisement

8. The susceptibility of an individual is a function of ________
a) Age
b) Toxin
c) Carcinogens
d) Mutagens
View Answer

Answer: a
Explanation: The susceptibility of an individual is a function of age, diet, health, status, genetics and exposure to agents.

9. Major application of dose-response curve is to obtain ______
a) Toxin
b) Carcinogens
c) Mutagens
d) Threshold
View Answer

Answer: d
Explanation: Major application of dose-response curve is to obtain threshold level and the relative toxicity of chemicals.
advertisement

10. The highest dose that has no harmful effect on a population is known as ________
a) NOAEL
b) NOEL
c) NOAL
d) NOPA
View Answer

Answer: b
Explanation: NOEL is the No observed effect level, which is the highest tested dose of a substance that has reported to have no adverse effect on a population.

11. Which of the following dose is NOAEL according to the curve?
hazardous-waste-management-questions-and-answers-dose-response-relationship-q11
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: c
Explanation: The dose 15 mg is considered as no observed adverse effect level on a population. The curve peaks after 17mg, where the effect on a population is observed.

12. Which of the following dose is LOAEL according to the curve?
hazardous-waste-management-questions-and-answers-dose-response-relationship-q12
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: d
Explanation: At dose 20mg, it is observed that the threshold dose has lowest observed adverse effect level.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter