Hazardous Waste Management Questions and Answers – Eco Toxicity

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Eco Toxicity”

1. Eco-toxicology is the study of ________
a) Chemical interactions of organism and environment
b) Physical interactions of organism and environment
c) Thermal interactions of organism and environment
d) Biological interactions of organism and environment
View Answer

Answer: a
Explanation: Eco-toxicology deals with how chemicals interact with organisms as well as the environment and their impacts.
advertisement

2. Hazard estimation in ecotoxicology is done based on _______
a) Accumulation
b) Bio-accumulation
c) SARA
d) HWL
View Answer

Answer: b
Explanation: Hazard estimation and estimation in ecotoxicology is done based on the concentration of bio-accumulation of a chemical in food chain.

3. Eco-toxicology is based on ______ of chemicals.
a) Chemical
b) Physical
c) Toxicological
d) Biological
View Answer

Answer: c
Explanation: Eco-toxicology is based on toxicological characteristics of chemicals and their susceptibility in the environment.
advertisement
advertisement

4. Acute aquatic toxicity is measured in _______
a) EC
b) AS
c) PS
d) CB
View Answer

Answer: a
Explanation: Acute aquatic toxicity is measured with respect to the concentration of effected organism i.e. EC50 or survive treatment LD50.

5. Chronic toxicity is based on _______
a) NOEC
b) AOEC
c) SOEC
d) QEOC
View Answer

Answer: a
Explanation: Chronic toxicity is based on no observed effect concentration (NOEC) or lowest observed effect concentration (LOEC) of an event.
advertisement

6. According to TURI which tool is used for determining aquatic toxicity?
a) P2SD
b) P3SFD
c) P2OASys
d) P20FR
View Answer

Answer: c
Explanation: The Toxics Use Reduction Institute (TURI) framework suggests Pollution Prevention Options Assessment System (P2OASys) tool for aquatic toxicity.

7. Toxicity ranking from ToxPi is based on ________
a) Suborganismal tests
b) Organismal test
c) P2SO
d) EC100
View Answer

Answer: a
Explanation: Toxicity ranking from ToxPi is based on suborganismal tests for which the data have been collected for each chemical under consideration.
advertisement

8. ______ models provide ecotoxicity endpoint.
a) QASR
b) QSAR
c) QAWS
d) QSEA
View Answer

Answer: b
Explanation: Quantitative Structure Activity Relationships models estimates various ecotoxicity end points on the basis of chemical structure.

9. _________ species is used as screening of chemicals.
a) Eisinia foetida
b) Folsomia candida
c) Enchytraeus albidus
d) Zebrafish
View Answer

Answer: d
Explanation: The zebrafish which is known as Danio rerio is used in high throughput screening for chemicals.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter