Hazardous Waste Management Questions and Answers – Stockholm Convention

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stockholm Convention”.

1. The Stockholm Convention is a global treaty to protect human health and environment from ____________
a) PoPS
b) PCBs
c) PPPs
d) SoPS
View Answer

Answer: a
Explanation: Stockholm Convention is a global treaty to protect human health and environment from persistent organic pollutants (POPs). POPs are chemicals that remain integral in the environment for long periods.
advertisement

2. How many countries signed the Stockholm Convention?
a) Over 100
b) Over 150
c) Over 110
d) Over 120
View Answer

Answer: b
Explanation: Over 150 countries signed the Convention and it entered into action on 17 May 2004, 90 days after the approval by the fiftieth country.

3. When did the PoPs Convention enter force for Australia?
a) 17 August 2004
b) 16 August 2004
c) 18 August 2004
d) 19 August 2004
View Answer

Answer: c
Explanation: Australia ratified the Convention on 20 May 2004, and obligations of PoPs convention entered into force on 18 August 2004.

4. How many dangerous PoPs did the Convention plan to eliminate?
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: The Stockholm Convention established an initial list of 12 key POPs chemicals for which signatories are required to reduce the dangers to human health and the environment arising from their release into surrounding.

5. The aim of Stockholm Convention is to target additional POPs for action.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The aim of convention is to eliminate dangerous POPs, support the transition to safer alternatives, clean-up old stockpiles and equipment containing POPs and to work together for a POPs-free future to prevent harm.
advertisement

6. Which is the financial mechanism for the Stockholm Convention?
a) GIF
b) GAF
c) GEF
d) GAP
View Answer

Answer: c
Explanation: The Global Environmental Facility (GEF) is the selected acting financial mechanism for the Stockholm Convention. The Stockholm Convention is the most significant global legally binding tool for targeting POPs and to reduce effects.

7. How many nations initially signed Stockholm Convention?
a) 91
b) 92
c) 93
d) 94
View Answer

Answer: b
Explanation: The United Nations Environment Programme (UNEP) harmonized the organisation of the Stockholm Convention, which was originally signed by 92 nations and the European Community on 3 May 2001 in Stockholm, Sweden.

8. Stockholm Convention, and requires parties to submit proposals of new POPs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stockholm Convention and the CLRTAP Protocol on POPs allowance is described in Article 8 and Annex D of the Stockholm Convention, and it requires parties to submit proposals of new POPs according to a set of stringent screening criteria.

9. Article 6 target additional POPs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Article 6 ensures that stockpiles and wastes consisting of contaminated with POPs are managed safely and in an environmentally sound manner without effecting people or environment. Article 8 targets additional PoPs.
advertisement

10. When did India ratify for the Stockholm Convention?
a) 2001
b) 2003
c) 2004
d) 2005
View Answer

Answer: d
Explanation: India’s Union Cabinet gave its consent to ratify and assent to the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants on 20 October 2005. The Convention will allow India to avail technical as well as financial assistance for employing measures to meet the obligations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn