Hazardous Waste Management Questions and Answers – Site Assessment – EPA Designated Hazardous Wastes

«
»

This set of Hazardous Waste Management Questions and Answers for Experienced people focuses on “Site Assessment – EPA Designated Hazardous Wastes”.

1. According to EPA hazardous mixed waste is regulated under ____________
a) SARA
b) CERCLA
c) RCRA
d) NPL
View Answer

Answer: c
Explanation: Mixed wastes are hazardous waste that contain radioactive materials, according to EPA HW in mixed waste is regulated under RCRA and Atomic Energy Act.
advertisement

2. The radiological constituent of the mixed waste is regulated by ___________
a) SARA
b) CERCLA
c) RCRA
d) DOE
View Answer

Answer: d
Explanation: The radiological constituent present in the mixed waste is regulated by the Department of Energy (DOE) or the Nuclear Regulatory Commission (NRC).

3. As per UNEPA in 1985, waste is considered hazardous if it ___________
a) Poses threat to human and environment
b) Specific source
c) Non-specific
d) Substance not under regulation
View Answer

Answer: a
Explanation: As per UNEPA in 1985, waste is considered hazardous if by means of chemical activity or toxicity, explosive or other characters causes danger to health or environment.
advertisement
advertisement

4. Radioactive waste is considered hazardous as per UNEPA 1985.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: As per UNEPA in 1985, hazardous waste can be liquid, solid, contaminated gases but other than infectious and radioactive waste.

5. As per USEPA, waste is considered hazardous if it is __________
a) Poses threat to human and environment
b) Specific source
c) Liquid
d) Infectious
View Answer

Answer: b
Explanation: As per USEPA, waste exhibiting characters of ignitability, corrosivity, reactivity, toxicity and specific, non-specific source waste and commercial waste is considered hazardous.

advertisement

6. Chemical waste from manufacturing process is an example of ________ source.
a) Manufacturing
b) SQG
c) Household
d) NPL
View Answer

Answer: a
Explanation: Manufacturing source waste includes chemical from manufacturing industries and other manufactures which use chemical as raw materials.

7. Waste from research laboratories is an example for _______
a) Manufacturing
b) SQG
c) Household
d) NPL
View Answer

Answer: b
Explanation: Small Quantity Generators include waste from service industries, dry cleaners, automobile maintain shop, service station, discarded lead acid batteries, spent solvents, research laboratories and educational institutions.
advertisement

8. The quantity of waste generated by SQG is less than _________ kg/month.
a) 100
b) 1000
c) 200
d) 2000
View Answer

Answer: b
Explanation: The quantity of waste generated by SQG is less than 1000 kg/month. The waste quantity is small but mismanagement has more harmful effect.

9. Waste from covering boots for durability is an example of SQG.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Covering boots for durability generates cyanide, solvents, concentrated acid and dyes is an example for manufacturing waste.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter