Machine Drawing Questions and Answers – Isometric Drawing & Grid

«
»

This set of Machine Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Isometric Drawing & Grid”.

1. The drawing in which the view is drawn at an angle 30° and 150° is called ___________
a) Auxiliary view
b) Front view
c) Isometric view
d) Perspective view
View Answer

Answer: c
Explanation: The drawing in which the view is drawn at an angle 30° and 150° is called Isometric view. This view is same as the 3d view. It is easy to draw than the 3D view. This view is used when there is no provision for the drawing of 3D view.
advertisement

2. The view in which the victory stand is drawn is known as __________
a) auxiliary view
b) 3D view
c) perspective view
d) isometric view
View Answer

Answer: d
Explanation: The victory stand is an example of the isometric view. In which the three axes are drawn is OX, OY and OZ are at 30° and 150°and vertical to the horizontal axis. In this firstly mark the origin. OX, OY and OZ are the isometric axes.

3. All horizontal lines are in isometric drawing is _________
a) parallel to OX
b) parallel to OZ
c) parallel to OY
d) inclined to OX
View Answer

Answer: a
Explanation: All horizontal lines are in isometric drawing is parallel to OX. All vertical lines should be drawn parallel to OZ. Join all the points by a line in the same sequence as in orthographic views. IN orthographic front view all the corners are indicated by point.
advertisement
advertisement

4. Angles of inclined surfaces are the actual angles in isometric views.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Angles of inclined surfaces are not actual angles in isometric views, because the axes OX and OY are at 120° to each other. Means the angle between the OX and OY are 120°to each other. Hence angle cannot be transferred in these views.

5. The scale which is used in the isometric drawing is known as ________
a) simple scale
b) reducing scale
c) enlarged scale
d) isometric scale
View Answer

Answer: d
Explanation: The scale which is used in the isometric drawing is known as isometric scale. Reducing scale is the scale in which the drawing size is reduced by some assumptions for better viewing. Enlargement scale is the scale which increases the dimension of size by some assumptions for better viewing.
advertisement

6. The command which is used for drawing isometric grid is _____
a) XLINE
b) POLYLINE
c) DDRMODES
d) CIRCLE
View Answer

Answer: c
Explanation: The command which is used for drawing isometric grid is DDRMODES. Isometric grid is used in drawing isometric view. In DDRMODES command type in the box of AutoCAD the dialog box is open in these various options are seen related to the isometric grid.

7. The default spacing in GRID Y is _________ mm.
a) 11
b) 21
c) 12
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: The default spacing in GRID Y is 10mm in isometric grid. It is an important feature which is used in Isometric grid. This option is shown in the grid spacing tiles which is shown in the dialog box it is created by using command DDRMODES.
advertisement

8. The cursor does not change when we ON the isometric grid in Auto cad.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The shape of the cursor change when we ON the isometric grid it is changed by the command DDRMODES in the dialog box. Press F5 key and see that changes the cursor style in auto cad. Align the cursor according to the plane in which the drawing is created.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

advertisement

To practice all areas of Machine Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter