Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aviation Communication Systems – Radar-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aviation Communication Systems – Radar-1”.

1. What is the full form of RADAR?
a) Risk Detection and Ranging
b) Rate Detection and Ranging
c) Real Detection and Ranging
d) Radio Detection and Ranging
View Answer

Answer: d
Explanation: RADAR refers to Radio Detection and Ranging. It can be used to detect many objects such as aircrafts, ships, spacecraft along with information about weather formations, and terrain.
advertisement

2. Radar uses ________ waves.
a) Radio
b) Ultrasonic
c) Nuclear
d) Electronic
View Answer

Answer: a
Explanation: Radar systems use radio waves. It is a system used to determine parameters like the range, angle, or velocity of different objects.

3. Which of the following systems is similar to RADAR?
a) VOR
b) ILS
c) LIDAR
d) VHF
View Answer

Answer: c
Explanation: LIDAR is a system similar to radar. It is a system that predominantly uses infrared light from lasers rather than radio waves. It makes use of the other parts of the electromagnetic spectrum.

4. When did the term RADAR come into existence?
a) 1900
b) 1940
c) 2000
d) 1990
View Answer

Answer: b
Explanation: The term RADAR is used as an acronym for Radio Detection and Ranging. The term was introduced in 1940 and was first used by the US Navy.

5. Radio waves are invisible to the human eye.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, radio waves are invisible to the human eye. Moreover, these waves are also invisible to optical cameras.

advertisement

6. Where was the cavity magnetron developed?
a) Australia
b) Germany
c) United Kingdom
d) The United States
View Answer

Answer: c
Explanation: Cavity magnetron was developed in the United Kingdom, its development brought new advancements in various sub systems and improved the efficiency of relatively smaller sub systems.

7. Which of the following is an effect that creates Earth’s blue sky and red sunsets?
a) Rayleigh scattering
b) Gauss Law
c) Faradays Law
d) Maxwell effect
View Answer

Answer: a
Explanation: Rayleigh scattering is the effect that creates Earth’s blue sky and red sunsets. It is named after the British physicist Lord Rayleigh.

8. A motion that brings about change in the number of wavelengths between the reflector and the radar, in turn causes _________
a) Time shift
b) Phase shift
c) Frequency shift
d) Velocity shift
View Answer

Answer: c
Explanation: A motion that brings about change in the number of wavelengths between the reflector and the radar, in turn causes a frequency shift in the system. Such a shift may either enhance or degrade the performance of a system.

9. What is the full form of MTI?
a) Major Target Indication
b) Moving Target Indication
c) Main Target Indication
d) Missile Target Indication
View Answer

Answer: b
Explanation: MTI refers to Moving Target Indication. It may be considered as a mode in which radar systems are operated so as to discriminate the target against any form of clutter.

advertisement

10. An active radar system transmits a signal that is reflected back to the receiver.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, an active radar system transmits a signal that is in turn reflected back to the receiver. In the contrary, passive radar systems rely on the object to send a signal to the receiver.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn