Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Autopilot-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Autopilot-1”.

1. Autopilot system is used to control the __________ of an aircraft.
a) Trajectory
b) Thrust
c) Landing gear
d) Air conditioning
View Answer

Answer: a
Explanation: Autopilot system is used to control the trajectory of an aircraft. The system eliminates the need of constant hands-on control by a human operator.
advertisement

2. The autopilot is often used in conjunction with the __________
a) Empennage
b) Rudder
c) Auto throttle
d) Flaps
View Answer

Answer: c
Explanation: The autopilot is often used in conjunction with the auto throttle. Auto throttle is the analogous system that controls the power delivered by the engines.

3. When was the first autopilot developed?
a) 1950
b) 1912
c) 1900
d) 1945
View Answer

Answer: b
Explanation: The first autopilot was developed in 1912, by Sperry Corporation. The system allowed the aircraft to fly straight and level on a compass course without the pilot’s attention.

4. Not all passenger aircraft flying today have an autopilot system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, smaller and older general aviation aircraft are still hand flown. Further, small airliner may also be flown without an autopilot as they are operated on short-haul flights with two pilots.

5. Autopilots in modern complex aircraft are __________ axis.
a) One
b) Two
c) Four
d) Three
View Answer

Answer: d
Explanation: Autopilots in modern complex aircraft are three axis. Three axis control is essential to control the roll, pitch and yaw of an aircraft. The system maybe further divided into different phases.

advertisement

6. What is the full form of CWS?
a) Control Wheel Steering
b) Control Wheel Stoppage
c) Crank Wheel Steering
d) Cross Wheel Steering
View Answer

Answer: a
Explanation: CWS refers to Control Wheel Steering. It is an option that lies midway between fully automated flight and manual flying. It is still used as a function on many aircraft today.

7. Autopilot on airplanes maybe colloquially referred to as __________
a) Delta
b) North
c) George
d) Vortex
View Answer

Answer: c
Explanation: Autopilot on airplanes maybe colloquially referred to as George. The system allows us to focus on broader aspects of operations, thereby reducing their workload.

8. A two axis autopilot controls an aircraft in the pitch and yaw axis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, a two axis autopilot control system is able to control the aircraft in the pitch and the roll axis. The system receives inputs from radio navigation systems present onboard the aircraft.

9. A single axis autopilot controls an aircraft in the __________ axis only.
a) Pitch
b) Roll
c) Yaw
d) Bank
View Answer

Answer: b
Explanation: A single axis autopilot controls an aircraft in the roll axis only. In general, there are three levels of control in autopilots for smaller aircraft.

advertisement

10. An autopilot controlled landing on a runway is known as a __________ landing.
a) CATII
b) CATI
c) CATIA
d) CATIIIB
View Answer

Answer: d
Explanation: A landing which is under the control of autopilot systems may be referred to as a CAT IIIB landing. All major airports around the world are capable of providing support for such landing procedures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn