Aircraft Maintenance Questions and Answers – Overview of an Aircraft-2

«
»

This set of Basic Aircraft Maintenance Questions and Answers focuses on “Overview of an Aircraft-2”.

1. How are the electronic signals transmitted in a FBW system?
a) Manually
b) Using radars
c) Using sensors
d) Using wires
View Answer

Answer: d
Explanation: The electronic signals are transmitted using wires, in a FBW system. In order to transmit these flight controls, they need to be first converted into electronic signals.
advertisement

2. Conventional flight control systems require pilot’s involvement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the conventional flight control systems require pilot’s involvement. However, modern fly by wire systems do not require the pilot’s involvement, and hence reduce workload.

3. Which of the following is the world’s largest airliner?
a) Airbus A350
b) Airbus A320
c) Airbus A380
d) Airbus A340
View Answer

Answer: c
Explanation: The Airbus A380 is the world’s largest airliner. The first A380 prototype was unveiled in Toulouse, France on 18 January 2005, with its first flight on 27 April 2005.

4. Which of the following is the largest aircraft by weight?
a) Boeing 777
b) Antonov An-225 Mriya
c) Airbus A380
d) MD 80
View Answer

Answer: b
Explanation: The Antonov An-225 Mriya is the largest aircraft by weight. It is also the largest regular fixed-wing aircraft ever built. The aircraft is equipped with six engines.

5. Which of the following aircraft holds the record for the fastest recorded powered aircraft flight?
a) Lockheed SR-71 Blackbird
b) Sukhoi 30
c) Concorde
d) NASA X-43A Pegasus
View Answer

Answer: d
Explanation: The NASA X-43A Pegasus aircraft holds the record for the fastest recorded powered aircraft flight. The aircraft broke its own world record of Mach 6.3 set in March 2004.

advertisement

6. Engine fuel is usually stored in the wings but some aircraft have additional fuel tanks in the ________
a) Undercarriage
b) Tail
c) Fuselage
d) Nose
View Answer

Answer: c
Explanation: Engine fuel is usually stored in the wings but some aircraft have additional fuel tanks in the fuselage. Generally, larger aircrafts, like the A380 have these additional fuel tanks.

7. Yaw is a rotation about the ________ axis.
a) Vertical
b) Longitudinal
c) Horizontal
d) Diagonal
View Answer

Answer: a
Explanation: Yaw is a rotation about the vertical axis. It gives a side-to-side movement of the nose known as sideslip. The yaw axis is one of the three principle axes of an aircraft.

8. Pitch of an aircraft is based on its angle of attack.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the pitch of an aircraft is based on its angle of attack. It gives an up down movement of the aircraft nose measured by the angle of attack.

9. Which of the following is not true about fly by wire systems?
a) Improved safety
b) High maintenance costs
c) Lighter in weight
d) Reliable
View Answer

Answer: b
Explanation: Fly by wire systems offer low maintenance costs as compared to conventional controls and also improve efficiency by being lighter in weight.

advertisement

10. A rotary wing is typically unstable in ________
a) Yaw
b) Roll
c) Pitch
d) Bank
View Answer

Answer: a
Explanation: A rotary wing is typically unstable in yaw. Such wings usually require a vertical stabilizer in order to balance the unstable yaw. In case the yaw is unbalanced, the aircraft may go out of control and crash.

11. Control systems are sometimes also used to increase or decrease ________
a) Altitude
b) Airspeed
c) Drag
d) Thrust
View Answer

Answer: c
Explanation: The control systems are sometimes also used to increase or decrease drag. One such application is slowing the aircraft to a safe speed for landing.

12. The tail section is also referred to as __________
a) Undercarriage
b) Cockpit
c) Rudder
d) Empennage
View Answer

Answer: d
Explanation: The tail section is also referred to as empennage. It is a structure that provides stability during flying phases. The section involves both horizontal and vertical control surfaces.

13. Avionics are generally electrical in nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, avionics are generally electrical in nature. Avionic equipment’s have a vital role in making modern aircrafts more efficient and reliable. These equipment’s are costlier as compared to other older equipments.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice basic questions and answers on all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn