Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Antonov An-148

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Antonov An-148”.

1. What is the seating layout in a one class An-148-100 aircraft?
a) 2-3
b) 3-3
c) 1-1
d) 2-2
View Answer

Answer: a
Explanation: The typical seating layout in a one class configuration is 2-3. The can also be configured in a multiple class layout which can carry fewer passengers, typically with four abreast business class.
advertisement

2. The An-148 uses _____engines.
a) Turboprop
b) Turbojet
c) Turbofan
d) Turboprop
View Answer

Answer: c
Explanation: The An-148 uses turbofan engines. The aircraft is equipped with two Motor Sich D-436-148 engines, mounted in pods under the wing.

3. Which of the following is a stretched version of the An-148?
a) Airbus A320
b) Antonov An-225
c) Antonov An-158
d) Airbus A319
View Answer

Answer: c
Explanation: The Antonov An-158 aircraft is a stretched version of the An-148, the newer An-158 features a stretched fuselage and can seat a maximum of 100 pax in a single class layout.

4. The An-148 can carry up to _____ passengers.
a) 120
b) 85
c) 360
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: The An-148 can carry up to 85 passengers. The seating capacity ranges between 68 to 85 passengers, depending on the aircraft configuration.

5. The An-148 first flew on _____
a) 17 December 1995
b) 17 December 2000
c) 17 December 2014
d) 17 December 2004
View Answer

Answer: d
Explanation: The An-148 first flew on 17 December 2004. Development of the aircraft started in the 1990s and it was certified on 26 February 2007.

advertisement

6. The An-148-300 is a business variant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the An-148-300 is a business variant. It was previously called An-168 and can seat up to 40 passengers, offering a range of up to 7,000 km.

7. The An-148-100-E has a maximum takeoff weight of_____
a) 75.7 tons
b) 10.7 tons
c) 90.7 tons
d) 43.7 tons
View Answer

Answer: d
Explanation: The An-148-100-E has a maximum takeoff weight of 43.7 tons. It is an extended range version of the An-148 and offers a range of up to 4,400 km.

8. Which of the following is a cargo variant of the An-148?
a) An-148-100E
b) An-158
c) An-178
d) An-148-100Bc
View Answer

Answer: c
Explanation: The An-178 is a cargo variant of the An-148. The aircraft has a payload capacity of 15 tons and there is an extra pair of main-wheels on each side.

9. The An-148 has a service ceiling of_____
a) 35,000 feet
b) 40,000 feet
c) 30,000 feet
d) 37,000 feet
View Answer

Answer: b
Explanation: The An-148 has a service ceiling of 40,000 feet, which is approximately 12,200m. The aircraft has an econ cruise altitude of 36,000 feet.

10. The An-148 is equipped with fly-by-wire systems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the An-148 is equipped with fly-by-wire systems. These systems enable the aircraft to operate day and night, under IFR and VFR weather conditions on high density air routes.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn