Aircraft Maintenance Questions and Answers – Boeing 747 Family of Aircraft’s

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boeing 747 Family of Aircraft’s”.

1. The 747 is a __________
a) Twinjet
b) Monojet
c) Quadjet
d) Trijet
View Answer

Answer: c
Explanation: The 747 is a quadjet, which means the aircraft is powered by 4 jet engines, thus the name quadjet. The aircraft is available in passenger, freighter, and other versions.
advertisement

2. When was the maiden flight of the 747?
a) 9 February 1969
b) 9 February 1999
c) 9 February 1960
d) 9 February 1989
View Answer

Answer: a
Explanation: The 747 first flew on 9 February 1969. The aircraft was the first wide body airline produced and was referred as Jumbo Jet.

3. Which of the following is the newest version of the 747?
a) 747-8
b) 747-400
c) 747-200
d) 747SP
View Answer

Answer: a
Explanation: The 747-8 is the newest version of the 747. The aircraft was announced on 14 November 2005 and was referred as 747 advanced prior to its launch.

4. The 747-400 has a cruise speed of __________
a) Mach 0.755
b) Mach 0.855
c) Mach 0.655
d) Mach 0.955
View Answer

Answer: b
Explanation: The 747 has a cruise speed of up to Mach 0.855, on different versions of the 747-400. The 747-400 was offered in various configurations like passenger, freighter, combi, domestic, extended range passenger and extended range freighter versions.

5. Which of the following was the launch customer of 747?
a) Pan Am
b) All Nippon Airways
c) British Airways
d) Malaysia Airlines
View Answer

Answer: a
Explanation: Pan American World Airways, referred to as Pan Am was the launch customer of 747. The aircraft entered commercial service on 22 January 1970.
advertisement

6. The 747-400 can carry 660 passengers in a high–density one-class configuration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the 747-400 can carry 660 passengers in a high–density one-class configuration. In a two class configuration, it can carry 524 passengers.

7. The prototype 747 aircraft was first displayed to the public on 30 September 1968.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the first 747 prototype was rolled out of the Boeing Everett assembly line before the press and the 26 airlines that had ordered the aircraft.

8. What is the typical economy class layout on the main deck of a 747?
a) 3-2-3
b) 3-4-3
c) 2-2-2
d) 2-4-2
View Answer

Answer: b
Explanation: The typical economy class layout on the main deck of a 747 is 3-4-3. The upper deck of a 747 has a 3–3 layout in economy class and a 2–2 layout in first class.

9. What is the full form of ASB?
a) Advanced Streamlined Body
b) Advanced Short Body
c) Advanced Shape Body
d) Advanced Sleek Body
View Answer

Answer: b
Explanation: ASB refers to Advanced Short Body. The term is used to describe the aircraft 747 ASB. It was an undeveloped variant of the 747, developed as a response to the A340 and MD-80. The project was cancelled in favor of the 777.
advertisement

10. The 747-500 is an undeveloped variant of the 747.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True. The 747-500 is an undeveloped variant of the 747, which did not go beyond the concept stage. It was aimed to be an ultra long haul version that would allow airlines to fly nonstop between London and Sydney.

11. The 747-8I is designed to carry __________ passengers in a typical three class configuration.
a) 164
b) 650
c) 50
d) 467
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boeing 747-8I is designed to carry 467 passengers in a typical three class configuration. The aircraft ca fly more than 8,000nmi at Mach 0.855.

12. Which of the following is not a 747 variant?
a) 747-100
b) 747-200
c) 747-700
d) 747-400
View Answer

Answer: c
Explanation: The 747-700 is not a 747 variant. However, 747-100, 747-200 and 747-400 are all 747 variants and have been part of commercial service.

13. Which of the following airlines placed the first order for the 747-300?
a) Air Canada
b) Singapore Airlines
c) Swiss Air
d) Emirates
View Answer

Answer: c
Explanation: Swiss Air was the first airline to place an order for the 747-300, on 11 June 1980. The aircraft first flew on 5 October 1982 and entered into commercial service with Swiss Air, on 23 March 1983.
advertisement

14. The 747-100 offers a range of __________
a) 5,300 nautical miles
b) 50,300 nautical miles
c) 530 nautical miles
d) 8,000 nautical miles
View Answer

Answer: a
Explanation: The 747-100 offers a range of 5,300 nautical miles. The newer 747-8I offers an increased range of 8,000 nautical miles.

15. What is the maximum takeoff weight of the 747-8?
a) 97,00,000lb
b) 9,700lb
c) 97,000lb
d) 970,000lb
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum take-off weight of the 747-8 is 970,000lb. The maximum take-off weight for the 747-100 is 735,000 pounds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn