Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Maintenance – 1

»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Maintenance – 1”.

1. Aircraft maintenance is the overhaul, repair, inspection or modification of an aircraft or aircraft component.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Maintenance includes the installation or removal of a component from an aircraft or aircraft subassembly, but does not include: elementary work, servicing or any work done on an aircraft as part of the manufacturing process.
advertisement

2. Which of the following is the most extensive maintenance check to be performed on an aircraft?
a) A-Check
b) D-Check
c) B-Check
d) C-Check
View Answer

Answer: b
Explanation: The most extensive check to be performed on an aircraft is D-check, which occurs approximately every 5–6 years. A D-check basically takes the entire airplane apart for inspection and overhaul. Such a check can take up to 8 weeks to complete.

3. What is the full form of CAMP?
a) Continuous Air Mileage Program
b) Continuous Air Maintenance Program
c) Continuous Airworthiness Maintenance Program
d) Continuous Airworthiness Mileage Program
View Answer

Answer: c
Explanation: CAMP refers to the Continuous Airworthiness Maintenance Program. Such a program includes both detailed and routine inspections of an aircraft. All commercial aircraft operators follow and plan such a program.

4. The continuous inspection program for commercial aircraft in India, is approved by which of the following authorities?
a) DGCA
b) EASA
c) FAA
d) DCGA
View Answer

Answer: a
Explanation: Airlines and other commercial operators of large or turbine-powered aircraft follow a continuous inspection program approved by the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) in India or by other airworthiness authorities such as Federal Aviation Agency (FAA), in the USA or the European Aviation Safety Agency (EASA), in Europe.
advertisement

5. Aircraft Maintenance personnel are also known as __________
a) Aircraft Maintenance Engineer
b) Aircraft Maintaining Engineer
c) Air Maintenance Engineer
d) Air Maintaining Engineer
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircraft maintenance personnel are also known as Aircraft Maintenance Engineer (AME), also called Licensed Aircraft Maintenance Engineer (LAME or L-AME).

6. Who is responsible to review the airworthiness certificate, maintenance records, and other required paperwork to verify that the aircraft is airworthy?
a) Copilot
b) Aircraft Maintenance Engineer
c) Purser
d) Pilot
View Answer

Answer: d
Explanation: The pilot in command of an aircraft is responsible to review the airworthiness certificate, maintenance records, and other required paperwork to assess and verify that the aircraft is airworthy. The pilot also conducts a preflight inspection of the aircraft to check for external damages.

7. Which is the most expensive maintenance check of all?
a) A-Check
b) D-Check
c) C-Check
d) B-Check
View Answer

Answer: b
Explanation: D-check is the most expensive maintenance check to be performed on an aircraft. This is due to the large amount of manpower and equipment required to conduct a D-check.
advertisement

8. Where do the heavier checks (C-check and D-check) take place?
a) Maintenance, repair and overhaul (MRO) company sites
b) Airport bay
c) Manufacturing sites
d) Hangar
View Answer

Answer: a
Explanation: The heavier checks require tremendous amount of man hours and can take up to 8 weeks to complete. They also require the most space of all maintenance checks, and as such must be performed at a suitable MRO site.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn