Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Instruments

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Instruments”.

1. What is the full form of VFR?
a) Visual flight rules
b) Visual flying rules
c) Virtual flight rules
d) Virtual flying rules
View Answer

Answer: a
Explanation: VFR refers to Visual flight rules. These are a set of rules that a pilot operates under so as to fly the aircraft in generally clear weather conditions.

advertisement

2. By correcting the indicated airspeed for nonstandard temperature and pressure, we obtain ___________ airspeed.
a) Actual
b) Virtual
c) True
d) Relative
View Answer

Answer: c
Explanation: By correcting the indicated airspeed for nonstandard temperature and pressure, we obtain true airspeed. True airspeed may also be referred to as TAS.

3. The VSI is also called as ___________
a) Vinometer
b) Radiometer
c) Barometer
d) Variometer
View Answer

Answer: d
Explanation: The VSI is also referred to as Variometer. The variometer is a device that detects variations in air pressure and then accordingly displays the appropriate information on the PFD as a rate of climb/descent.

4. What is the frequency at which aircraft equipment’s operate?
a) 350Hz
b) 450Hz
c) 400Hz
d) 40Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: Aircraft equipment’s operate at 400Hz. They operate at high frequency in order to reduce the core size of equipment’s used.

5. What is the full form of IAS?
a) Implied airspeed
b) Indicated airspeed
c) Incident airspeed
d) Immediate airspeed
View Answer

Answer: b
Explanation: IAS refers to Indicated airspeed. It is the airspeed that is read directly from the airspeed indicator on an aircraft. The indicator is located on the instrument panel.
advertisement

6. What does the attitude indicator display?
a) Aircraft’s relation to the horizon
b) Aircraft’s relation to the ground
c) Aircraft’s relation to the wind flow
d) Aircraft’s relation to the atmospheric pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The attitude indicator displays the aircraft’s relation to the horizon. It is a primary aircraft instrument and is also useful in conditions of poor visibility.

7. Which of the following can replace a heading indicator?
a) Horizontal situation indicator
b) Vertical situation indicator
c) Horizontal path indicator
d) Vertical path indicator
View Answer

Answer: a
Explanation: A horizontal situation indicator can replace a heading indicator, which is also referred to as HSI. The instrument provides the same heading information but also assists with navigation.

8. The turn indicator indicates rotation about the ___________
a) Horizontal axis
b) Vertical axis
c) Longitudinal axis
d) Diagonal axis
View Answer

Answer: c
Explanation: The turn indicator indicates rotation about the longitudinal axis. The turn indicator includes Turn-and-Slip Indicator and the Turn Coordinator. Additional marks on the instrument indicate a standard rate turn.

9. TAS shows airspeed in ___________
a) Miles per hour
b) Knots
c) Nautical miles
d) Kilometer per hour
View Answer

Answer: b
Explanation: TAS shows airspeed in knots. The airspeed is usually in the range from 200 knots and higher, and is the actual air speed of an aircraft, in accordance with external conditions.

advertisement

10. Instrument flight rules are one of two sets of regulations that govern all aspects of civil aviation aircraft operations.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, Instrument flight rules are one of two sets of regulations that govern all aspects of civil aviation aircraft operations. The other set of rules is Visual flight rules.

11. The compass instrument shows the aircraft’s heading relative to magnetic ___________
a) West
b) North
c) South
d) East
View Answer

Answer: b
Explanation: The compass instrument shows the aircraft’s heading relative to its magnetic north. The accumulated errors in the instrument include the actual difference present between magnetic direction and true direction.

12. Altimeter is not a part of the “big five” flight instruments.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: False, the altimeter is a part of the “big five” flight instruments. The other four instruments in the “big five” are Airspeed indicator, vertical speed indicator, artificial horizon, and heading indicator.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn