Aircraft Maintenance Questions and Answers – Instrument Shop – Flight Recorders-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Instrument Shop – Flight Recorders-2”.

1. What is the full form of CVR?
a) Crew voice recorder
b) Cockpit voice recorder
c) Cabin voice recorder
d) Central voice recorder
View Answer

Answer: b
Explanation: CVR refers to cockpit voice recorder. It is an instrument that preserves the recent history of sounds in the cockpit, including any conversation between the pilots.
advertisement

2. Flight recorders are typically designed to withstand an impact of ___________
a) 3400g
b) 340g
c) 34,000g
d) 34g
View Answer

Answer: a
Explanation: Flight recorders are typically designed to withstand an impact of 3400g. This is so that the instrument is capable of surviving the conditions likely to be encountered in a severe aircraft accident.

3. Flight Data Recorder (FDR) is also known as ___________
a) Orange Box
b) Black Box
c) Red Box
d) Green Box
View Answer

Answer: b
Explanation: Flight data recorder; commercial aircraft cockpit data recorders are also commonly known as a “black box”, they store flight information and audio from the cockpit. They’re often recovered from a plane crash to determine the cause of the incident.

4. Since when have been flight data recorders, a mandatory requirement in commercial aircraft in the United States?
a) 1997
b) 1907
c) 1967
d) 2007
View Answer

Answer: c
Explanation: Since 1967, flight data recorders have been a mandatory requirement in commercial aircraft in the United States. The instruments are extremely critical for safe flying of aircrafts.

5. Which color paint is used to coat the exterior of the FDR?
a) Bright orange
b) Bright pink
c) Bright red
d) Bright black
View Answer

Answer: a
Explanation: Bright orange paint is used to coat the exterior of the FDR. The paint is heat resistant and provides high visibility in case of a wreckage.
advertisement

6. Which of the following is not a channel used by CVRs?
a) Cargo
b) Pilot
c) Copilot
d) Crew
View Answer

Answer: a
Explanation: Cargo is not a channel used by CVRs. In total, there are 4 channels in a commercial type recorder: Pilot, Copilot, Crew, and Centre-Area. In case of a crash or mishap, the cumulative information from these channels is essential to evaluate the cause of the tragedy.

7. The FDR unit is usually mounted in the aircrafts ___________
a) Fuselage section
b) Nose section
c) Tail section
d) Wing section
View Answer

Answer: c
Explanation: The FDR unit is usually mounted in the aircrafts tail section. This is because, the FDR is most likely to survive a crash, if placed in this section.

8. What is the full form of FDAU?
a) Flight Data Analyzing Units
b) Flight Data Acquisition Units
c) Flight Drag Acquisition Units
d) Flight Drag Analyzing Units
View Answer

Answer: b
Explanation: FDAU refers to Flight Data Acquisition Units. These are units that record important flight parameters, including control and actuator positions, engine information and time of day.

9. How often are FDR verification checks performed?
a) Annually
b) Weekly
c) Monthly
d) Bi-weekly
View Answer

Answer: a
Explanation: FDR verification checks are performed annually. These verification checks or readouts are a requirement by aviation regulation authorities around the world.

advertisement

10. Modern FDRs emits a radioactive “ping”.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, modern FDRs emits an ultrasonic “ping”. This is to assist in detection when the instrument is submerged. The ping is emitted by an underwater locator beacon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn