Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Fly by Wire-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance MCQs focuses on “Aircraft Electronics – Fly by Wire-2”.

1. A FBW aircraft can be lighter as compared to a similar design with conventional controls.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, FBW aircraft can be lighter as compared to a similar design with conventional controls. This is partly because of the lower overall weight of the system components, and partly because the natural stability of the aircraft can be relaxed.
advertisement

2. Which of the following is not true about FBW systems?
a) Improved safety
b) High maintenance costs
c) Physically lighter
d) Reliable
View Answer

Answer: b
Explanation: FBW systems are credited for reducing the maintenance costs as compared to the conventional controls. These systems are much more reliable and also provide enhanced flight economy.

3. The Airbus A340 has a purely _________ back-up rudder control system.
a) Electrical
b) Electronic
c) Manual
d) Hydraulic
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus A340 has a purely electrical back-up rudder control system. However, beginning with the A380, all flight control systems on airbus aircrafts have back-up systems that are purely electrical.

4. Which of the following is the first business jet with fly-by-wire controls?
a) Learjet 45
b) Learjet 60
c) Dassault Falcon 7X
d) Gulfstream G550
View Answer

Answer: c
Explanation: The Dassault Falcon 7X was the first business jet with fly-by-wire controls. The aircraft offers a range of 5,950 nautical miles.

advertisement

5. What is the full form of FADEC?
a) Flight Authority Direct Engine Control
b) Flight Authority Digital Engine Control
c) Full Authority Digital Engine Control
d) Full Authority Direct Engine Control
View Answer

Answer: c
Explanation: FADEC refers to Full Authority Digital Engine Control. It is a system that permits operation of the flight control systems and auto throttles for the engines to be fully integrated.

6. Fly by optics is also referred to as fly by light.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, Fly by optics is also referred to as fly by light. This is due to the use of fiber optics. The system might be used instead of fly by wire because it offers a higher data transfer rate.

7. Which of the following is the first production aircraft to feature fly by optics?
a) Learjet 23
b) Hawker 4000
c) Learjet 40
d) Kawasaki P-1
View Answer

Answer: d
Explanation: The Kawasaki P-1 is the first production aircraft to feature fly by optics. The aircraft is manufactured by Kawasaki Aerospace Company and first flew in 2007.

advertisement

8. In power by wire systems, the hydraulic circuit is replaced by an ________ circuit.
a) Electrical power
b) Thermal power
c) Electronic power
d) Mechanical power
View Answer

Answer: a
Explanation: In power by wire (PBW) systems, hydraulic circuit is replaced by an electrical power circuit. The elimination of hydraulic circuits reduces the maintenance cost and also improves the efficiency of an aircraft.

9. Boeing airliners allow the pilots to completely override the computerized flight control system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, Boeing aircrafts such as the 777 allow the pilots to completely override the computerized flight control system. However, Airbus flight envelope control systems always retain ultimate flight control while flying under normal law.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice MCQs on all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn