Aircraft Maintenance Questions and Answers – Instrument Shop – Air Speed Indicator-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Quiz focuses on “Instrument Shop – Air Speed Indicator-2”.

1. TAS increases as altitude increases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, TAS refers to True Airspeed, which increases as altitude increases, as air density decreases. Similarly, TAS decreases as altitude decreases.

advertisement

2. Which of the following is not a unit of measurement for airspeed?
a) Kilometers per hour
b) Knots
c) Miles per hour
d) Pascal
View Answer

Answer: d
Explanation: Pascal is not a unit of measurement for airspeed. However, kilometers per hour, knots and miles per hour, are all used to indicate airspeed. The airspeed might be displayed in two units as well.

3. What is the full form of CAS?
a) Constant airspeed
b) Continuous airspeed
c) Calibrated airspeed
d) Comparative airspeed
View Answer

Answer: c
Explanation: CAS refers to Calibrated airspeed. This airspeed is corrected for installation and instrument errors. Further, an airspeed calibration chart is available for any remaining errors.

4. Static pressure is measured from the __________
a) Static port
b) Static scale
c) Pitot scale
d) Pitot tube
View Answer

Answer: a
Explanation: Static pressure is measured from the static port. The pitot-static system is a system of pressure-sensitive instruments.

5. What will the ASI pointer read, if both the Pitot tube and the static system are blocked?
a) Zero
b) Positive Infinite
c) No reading
d) Negative Infinite
View Answer

Answer: a
Explanation: If both the Pitot tube and the static system are blocked, the ASI pointer will read zero on its scale. However, if the static ports are blocked but the Pitot tube remains open, the ASI will continue to operate, but will give inaccurate readings.

advertisement

6. If the pitot opening is blocked, but the drain hole is open, it will cause the system pressure to drop to __________
a) Critical pressure
b) Low pressure
c) Ambient pressure
d) Atmospheric pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: If the pitot opening is blocked, but the drain hole is open, it will cause the system pressure to drop to ambient pressure. Ambient pressure on an object refers to the pressure of the surrounding medium.

7. Which of the following determines when an aircraft will stall?
a) Angle of pitch
b) Angle of incidence
c) Angle of bank
d) Angle of attack
View Answer

Answer: d
Explanation: The angle of attack determines when an aircraft will stall. An aircraft can stall at any speed, so monitoring the airspeed alone will not prevent a stall.

8. The Lift Reserve Indicator provides a measure of the amount of __________ being generated, by an aircraft.
a) Lift
b) Thrust
c) True speed
d) Mach speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The Lift Reserve Indicator provides a measure of the amount of lift being generated, by an aircraft. The instrument uses a pressure differential system and provides the pilot a visual representation of reserve lifts available.

9. An angle of attack indicator provides stall situational awareness.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the angle of attack indicator provides stall situational awareness. It acts as a means for monitoring the onset of the critical angle of attack.

advertisement

10. Which of the following is used only to determine airspeed?
a) Static pressure
b) Pitot pressure
c) Cockpit pressure
d) Cabin pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: The pitot pressure is used only to determine airspeed. However, the static pressure is used in various other measurements.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn