Aircraft Maintenance Questions and Answers – Radio Shop – Communication Systems in Aviation

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radio Shop – Communication Systems in Aviation”.

1. Which of the following is the official language of aviation?
a) English
b) French
c) Spanish
d) Greek
View Answer

Answer: a
Explanation: English is the official language of aviation. All aviation communications are done using the language, irrespective of the local language of the place where aircraft is flying.

advertisement

2. The use of English in aviation industry is regulated by which of the following?
a) DGCA
b) FAA
c) ICAO
d) UNO
View Answer

Answer: c
Explanation: The use of English in aviation industry is regulated by the ICAO. ICAO refers to the International Civil Aviation Organization, which is a specialized agency of the United Nations.

3. Which of the following communications is not included in FANS?
a) Air traffic control clearances
b) Ground staff communications
c) Pilot requests
d) Position reporting
View Answer

Answer: b
Explanation: Ground staff communications are not included in FANS. However, air traffic control clearances, pilot requests and position reporting are all part of the FANS communication system.

4. Which of the following is not a communication error?
a) Amount of information
b) Unclear pronunciation
c) Attenuation
d) Misunderstanding
View Answer

Answer: c
Explanation: Attenuation is not a communication error. However, amount of information, unclear pronunciation and misunderstanding are all types of a communication error.

5. The protocol for ACARS was designed by ___________
a) Boeing
b) ARINC
c) FAA
d) ICAO
View Answer

Answer: b
Explanation: The protocol for ACARS was designed by Aeronautical Radio, Incorporated (ARINC). It was deployed in 1978, using the telex format.

advertisement

6. The Airbus ICAO compliant product for the A320 family of aircrafts is known as __________
a) FANS-B
b) FANS-A
c) ICAO-D
d) ICAO-C
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus ICAO compliant product for the A320 family of aircrafts is known as FANS-B. The term FANS refers to Future Air Navigation System. These are systems used on modern airliners to improve their navigational capabilities.

7. The Airbus A380 and Boeing 787 have which of the following capability?
a) FANS-1/A
b) FANS-1/B
c) FANS-1/C
d) FANS-1/D
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus A380 and Boeing 787 aircrafts have FANS-1/A capability. ARINC 622 standard is used to define such devices. The A380 and 787 are both modern airliners, featuring enhanced aerodynamic capabilities.

8. What is the full form of ACARS?
a) Airplane communications addressing and reporting system
b) Aviation communications addressing and reporting system
c) Aircraft communications addressing and reporting system
d) Airspace communications addressing and reporting system
View Answer

Answer: c
Explanation: ACARS refers to Aircraft communications addressing and reporting system. Such systems make use of digital datalink technology and are helpful in transmitting short messages between an aircraft and the ground station.

9. English was established as the international aviation language in ___________
a) 1951
b) 1901
c) 2001
d) 1991
View Answer

Answer: a
Explanation: English was established as the international aviation language in 1951. It was done so as to improve consistency, accuracy, and effectiveness of pilot – air traffic control communication.
advertisement

10. The more information needing transfer, the lesser is the chance for error.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, the more information needing transfer, the greater is the chance for error. To avoid such errors and in order to improve this situation, a standard aviation language is important.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn