Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Flight Management System

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Flight Management System”.

1. The modern FMS was introduced on the _________
a) Boeing 787
b) Boeing 767
c) Boeing 737
d) Boeing 747
View Answer

Answer: b
Explanation: The modern FMS was introduced on the Boeing 767 aircraft. However, earlier navigation computers did exist. There are certain characteristics are common to all FMS.
advertisement

2. The FMS is a vital component of an aircraft’s __________
a) Electronics
b) Electricals
c) Hydraulics
d) Avionics
View Answer

Answer: d
Explanation: The flight management system, also referred to as FMS is a vital component of an aircraft’s avionics. It is used on most modern aircrafts to automate a large number of tasks, thereby reducing the crew workload.

3. What is the full form of CDU?
a) Control Display Unit
b) Combined Display Unit
c) Checkered Display Unit
d) Cost Display Unit
View Answer

Answer: a
Explanation: CDU refers to the Control Display Unit. The unit incorporates a small screen and keyboard or touchscreen and is used to control the FMS.

4. Which of the following standard defines the navigation database?
a) ARINC 900
b) ARINC 800
c) ARINC 724
d) ARINC 424
View Answer

Answer: d
Explanation: The ARINC 424 standard is used to define the navigation database. All flight management system contain a navigation database.

5. The aircraft navigation database is generally updated every _________ weeks.
a) 4
b) 10
c) 7
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The aircraft navigation database is generally updated every 4 weeks. Updating this database at regular intervals is important so as to ensure that its contents are current.

advertisement

6. Simple FMS uses a single sensor to determine position.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, simple FMS uses a single sensor, mostly GPS to determine position. However, modern FMS uses a number of sensors, such as VORs, in order to determine the exact position.

7. What is the full form of IAP?
a) Incident approach procedure
b) Inclined approach procedure
c) Instrument approach procedure
d) Inert approach procedure
View Answer

Answer: c
Explanation: The term IAP in common aviation terminology refers to Instrument approach procedure. This procedure is based on instrument flight conditions and makes use of a number of predetermined manoeuvres.

8. The flight plan generally appears as a __________ line.
a) Magenta
b) Green
c) Yellow
d) White
View Answer

Answer: a
Explanation: The flight plan generally appears as a magenta line. It displays other airports, radio aids and waypoints as well. The FMS also sends the flight plan information for display on the ND of EFIS.

9. Which of the following act as the primary sensor?
a) DME
b) GPS Receiver
c) VOR
d) IRS
View Answer

Answer: b
Explanation: The GPS Receivers act as the primary sensor. This is because they possess the highest accuracy and integrity. Radio aids such as DME and VOR act as the second highest quality sensors.

advertisement

10. The LNAV is used to provide roll steering command to the autopilot.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the LNAV is used to provide roll steering command to the autopilot. The FMS mode is normally called as LNAV for the lateral flight plan. It may also be referred to as Lateral navigation.

11. VNAV provides __________
a) Roll
b) Pitch
c) Yaw
d) Bank
View Answer

Answer: b
Explanation: VNAV provides pitch, along with speed and altitude targets. VNAV or vertical navigation is the FMS mode for the vertical flight plan.

12. In pre-flight phases, the FMS builds the ________ profile.
a) Vertical
b) Horizontal
c) Diagonal
d) Lateral
View Answer

Answer: a
Explanation: In pre-flight phases, the FMS builds the vertical profile. The FMS must have a detailed flight and engine model in order to have the necessary information to accomplish this.

13. A cost index of _________ gives maximum efficiency.
a) 999
b) 0
c) 99
d) 100
View Answer

Answer: b
Explanation: A cost index of 0 gives maximum efficiency. Further, a cost index of 999 gives ECON speeds as fast as possible, without the consideration of fuel.
advertisement

14. The first thing to be calculated by the VNAV for the descent, is the top of descent point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the first thing to be calculated by the VNAV for the descent, is the top of descent point. The top of descent is the point where an efficient and comfortable descent begins.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn