Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Spoilers

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Electronics – Spoilers”.

1. Spoilers may also be differentially operated for roll control in place of __________
a) Empennage
b) Rudder
c) Ailerons
d) Flaps
View Answer

Answer: c
Explanation: The spoilers may also be differentially operated for roll control in place of ailerons. Such spoilers were first developed in 1948 by Martin Aircraft.

advertisement

2. A spoiler may also be called as __________
a) Lift dumper
b) Lift enhancer
c) Thrust dumper
d) Thrust enhancer
View Answer

Answer: a
Explanation: A spoiler may also be called a lift duper, or lift spoiler. It is a device placed to intentionally manipulate the lift component of an airfoil in a controlled way.

3. Spoilers work differently from airbrakes.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, spoilers on an aircraft work differently as compared to airbrakes. Spoilers are responsible for reducing lift, on the contrary airbrakes have no effect on the lift of an aircraft.

4. Which of the following is not true about spoilers?
a) Create a controlled stall
b) Decrease descent rate
c) Placed on wings
d) Reduce lift
View Answer

Answer: b
Explanation: Spoilers help in increasing descent rate without increasing speed. These devices create a controlled stall over the portion of the wing behind it.

5. Where are the spoilers placed on an aircraft?
a) On the top surface of a wing
b) On the bottom surface of a wing
c) On the top surface of an engine
d) On the bottom surface of an engine
View Answer

Answer: a
Explanation: In an aircraft, the spoilers are placed on the top surface of a wing. They are plates that can be extended upward into the airflow to spoil it.

advertisement

6. How is the airspeed affected in a descent without spoilers?
a) Set to zero
b) No affect
c) Decreased
d) Increased
View Answer

Answer: d
Explanation: The airspeed is increased when an aircraft descends without spoilers. Further, the engine will be at low power thus producing less heat than normal.

7. Which of the following spoilers are used for descent control?
a) Inboard spoilers
b) Outboard spoilers
c) Mid span spoilers
d) Fixed spoilers
View Answer

Answer: a
Explanation: For descent control in an aircraft, inboard spoilers are used. Further, when roll control is required, the aircraft makes use of outboard spoilers, which may also be referred to as mid span spoilers.

8. Which of the following position is selected for lift dumpers on the landing approach?
a) Off
b) Manual
c) Automatic
d) Deployed
View Answer

Answer: c
Explanation: Automatic position is selected for lift dumpers on the landing approach. These devices are deployed in a fraction of a second at the moment of touchdown.

9. What is the combination of spoilers and ailerons called?
a) Ailpoilers
b) Spoilerons
c) Spelerons
d) Spoails
View Answer

Answer: b
Explanation: The combination of spoilers and ailerons is called spoilerons. These devices also avoid the problem of control reversal that affects ailerons.
advertisement

10. Spoilers increase the lift component of an airfoil.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, spoilers reduce the lift component of an airfoil. This reduction is done in a controlled way by altering the airflow over an aircraft wing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn