Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Cargo Aircraft

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Cargo Aircraft”.

1. A cargo aircraft does not carry passengers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, a cargo aircraft does not carry passengers. On the contrary, it is designed or converted for the carriage of cargo only.

advertisement

2. Which of the following is not a distinguishing feature for cargo aircrafts?
a) Wide Fuselage
b) Number of engines
c) High wings
d) Large number of wheels
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of engines is not a distinguishing feature for cargo aircrafts. An aircraft can have engines depending on its load and range, and it is irrespective of its operational use purpose.

3. What is the range of Boeing 777F?
a) 3,000 nautical miles
b) 5,500 nautical miles
c) 4,900 nautical miles
d) 7,000 nautical miles
View Answer

Answer: c
Explanation: The Boeing 777F aircraft has a range of 4,900 nautical miles, which is approximately 9,070 km. It is a commercial aircraft with cruise speed of 896 km/h.

4. Which of the following was the first purpose built cargo aircraft?
a) Arado Ar 232
b) MD 80
c) Handley Page HP.42
d) Boeing 747-8F
View Answer

Answer: a
Explanation: The Arado Ar 232 was the first purpose built cargo aircraft. The aircraft was intended to supplement the earlier Junkers Ju 52 freighter conversions, however only a few were built.

5. Which of the following aircraft can be ordered in a freighter version with a large nose door?
a) Boeing 747
b) Airbus A320
c) Boeing 737
d) Airbus A340
View Answer

Answer: a
Explanation: The Boeing 747 can be ordered in a freighter version with a large nose door. This door can be raised above the cockpit for loading and allows access to an unobstructed main deck.

advertisement

6. Which of the following will be the launch customer of the Cessna 408 SkyCourier?
a) Qatar Airways
b) Emirates
c) UPS
d) FedEx
View Answer

Answer: d
Explanation: FedEx will be the launch customer of the Cessna 408 SkyCourier. The aircraft is scheduled to enter service in 2020 and is being developed to carry up to three LD3 cargo containers.

7. Airbus originally accepted orders for the freighter version A380F.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, airbus originally accepted orders for the freighter version A380F. However, the freighter versions were not produced and the aircraft is only being used for passenger transport.

8. Which of the following is a military cargo aircraft?
a) Airbus A330 MRTT
b) Boeing 747 Freighter
c) Boeing 767
d) Douglas DC-3
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus A330 MRTT is a military cargo aircraft. Boeing 747 Freighter, Boing 767 and Douglas DC-3 are all civilian cargo/ freight aircrafts and not used for military purposes.

9. The Lockheed C-5 is a commercial aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, the Lockheed C-5 is a military aircraft. It is a military transport aircraft that was originally designed and built by Lockheed and introduced in June 1970.
advertisement

10. What is the volume of an Airbus A400M?
a) 270 m3
b) 2,700 m3
c) 85 m3
d) 850 m3
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus A400M has a volume of 270 m3. It is a four-engine turboprop military transport aircraft, which was designed by Airbus Military and introduced in 2013.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn