Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Antonov An-124

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Antonov An-124”.

1. What is the maximum landing weight of the An-124?
a) 330,000 kg
b) 430,000 kg
c) 530,000 kg
d) 130,000 kg
View Answer

Answer: a
Explanation: The An-124 has a maximum landing weight of 330,000 kg, which is approximately 727,525lb. The aircraft has a gross weight of 214,000 kg.

advertisement

2. The An-124 has a maximum certified altitude of _________
a) 10,000 m
b) 14,000 m
c) 12,000 m
d) 9,000 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The An-124 has a maximum certified altitude of 12,000 m, which is approximately 39,000 feet. The aircraft has a ferry range of 14,000 km with maximum fuel and minimum payload.

3. Which of the following aircraft is based on the An-124?
a) Airbus A380
b) Boeing 747
c) Antonov An-225 Mriya
d) Airbus Beluga
View Answer

Answer: c
Explanation: The Antonov An-225 Mriya is based on the An-124. The An-125 is a greatly enlarged design of the An-124 and is the heaviest operating cargo aircraft.

4. When did the An-124 receive civil certification?
a) 30 December 1982
b) 30 December 1992
c) 30 December 1979
d) 30 December 1995
View Answer

Answer: b
Explanation: The An-124 received civil certification on 30 December 1992. It was developed as a heavy transport aircraft and features four engines.

5. The Antonov An-124 aircraft first took to the skies on __________
a) 24 December 2000
b) 24 December 1909
c) 24 December 1959
d) 24 December 1982
View Answer

Answer: d
Explanation: The Antonov An-124 aircraft first took to the skies on 24 December 1982. The aircraft was developed with the motive of transporting heavy materials around the globe.

advertisement

6. The An-124’s rear cargo door can open in flight.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the An-124’s rear cargo door can open in flight. The aircraft features a double fuselage and opening of the rear cargo door in flight does not affect its structural integrity.

7. The An-124 is similar to the American Lockheed C-5 Galaxy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the An-124 is similar to the American Lockheed C-5 Galaxy. This is because both aircrafts share a similar fuselage and door design.

8. The military variant of the Antonov An-124 can accommodate up to _______ of cargo.
a) 200 tons
b) 100 tons
c) 150 tons
d) 300 tons
View Answer

Answer: c
Explanation: The military variant of the Antonov An-124 aircraft can accommodate up to 150 tons of cargo. The cargo limit may also be specified as 150 long tons and 170 short tons.

9. The An-124 features __________ wheels.
a) 50
b) 24
c) 36
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: The Antonov An-124 aircraft features a total of 24 wheels. The aircraft can easily land on rough terrains as it is equipped with the oleo strut suspension system.
advertisement

10. The Antonov An-124 is equipped with an overhead crane.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the Antonov An-124 is equipped with an overhead crane. This onboard crane can lift and winch cargo items weighing up to 30 tons and 120 tons respectively.

11. Which of the following is a proposed variant of the An-124?
a) An-124-130
b) An-124 Ruslan
c) An-124-100
d) An-124-102
View Answer

Answer: a
Explanation: The An-124-130 is a proposed variant of the An-124. An-124 Ruslan is a strategic heavy lift transport aircraft, while the An-124-100 and An-124-102 are both commercial variants.

12. What is the range of the An-124 with maximum payload?
a) 3,700 km
b) 5,700 km
c) 2,000 km
d) 2,500 km
View Answer

Answer: a
Explanation: The An-124 can fly 3,700 km with maximum payload. Further, it can fly 8,400 km with 80,000 kg payload or 11,500 km with 40,000 kg payload.

13. What is the maximum speed of the An-124?
a) 650 km/h
b) 600 km/h
c) 1,100 km/h
d) 865 km/h
View Answer

Answer: d
Explanation: The An-124 has a maximum speed of 865 km/h. The aircraft offers cruise speed of 800–850 km/h at Flight Level 328-394.

advertisement

14. How many passengers can the An-124 carry in a palletized seating arrangement?
a) 800
b) 550
c) 350
d) 100
View Answer

Answer: c
Explanation: The Antonov An-124 aircraft is capable of carrying about 350 pax in a palletized seating arrangement. The aircraft can also hold up to 150,000 kg of cargo.

15. What is the wingspan of the An-124?
a) 73.3m
b) 60.0m
c) 80.50m
d) 86.9m
View Answer

Answer: a
Explanation: The An-124 has a wingspan of 73.3m. The aircraft requires a minimum of six crew members to operate and measures 69.1 m in length.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn