Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Cockpit

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Cockpit”.

1. In an aircraft, the cockpit is usually referred to as the _________
a) Aircraft deck
b) Flight deck
c) Control deck
d) Operating deck
View Answer

Answer: b
Explanation: In an aircraft, the cockpit is usually referred to as the flight deck. It is usually near the front of an aircraft, from where a pilot controls the aircraft.
advertisement

2. When was the word cockpit first used in context to airplanes?
a) 1994
b) 2004
c) 1914
d) 1814
View Answer

Answer: c
Explanation: The word cockpit was first used in context to airplanes in 1914. Further, from about 1935, the term cockpit was used informally to refer to the driver’s cabin, especially in high performance cars.

3. What is the full form for HOTAS?
a) Hands on Throttle and Stick
b) Hands on Throttle and Stand
c) Hands on Thrust and Stand
d) Hands on Throttle and Slats
View Answer

Answer: a
Explanation: HOTAS is an acronym for Hands on Throttle and Stick. It is the concept of placing buttons and switches on the throttle lever and flight control stick in an aircraft cockpit.

4. Which of the following is not a function provided by HOTAS?
a) Radio communications
b) Nose wheel steering
c) Speed brake controls
d) Landing gear controls
View Answer

Answer: d
Explanation: Landing gear controls is not a function provided by HOTAS. However, radio communications, nose wheel steering and speed brake controls are all functions incorporated into HOTAS.

5. Which of the following was the first airplane with a completely enclosed cabin for pilots?
a) Avro Type F
b) MD-80
c) Blériot VIII
d) Bell X-1
View Answer

Answer: a
Explanation: Avro Type F was the first airplane with a completely enclosed cabin for pilots. It was an early single seat British aircraft, which was introduced in 1912.

advertisement

6. The right seat in an aircraft cockpit is the seat used by the co-pilot.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the right seat in an aircraft cockpit is the seat used by the co-pilot. The pilot sits in the left seat, so that they can operate the throttle and other instruments with his right hand.

7. What is the full form of FCU?
a) Flight control usage
b) Flight center unit
c) Flight control unit
d) Flight center usage
View Answer

Answer: c
Explanation: FCU refers to Flight control unit. It is a unit that allows for the selection and parameter setting of the different auto flight functions.

8. Which of the following shows some form of heading indicator?
a) PFD
b) FCU
c) ND
d) ECAM
View Answer

Answer: a
Explanation: The PFD, or primary flight display shows some form of heading indicator and ILS/VOR deviation indicators. The PFD is usually located in a prominent position, either centrally or on either side of the cockpit.

9. What is the full form of DVI?
a) Digital voice input
b) Direct voice input
c) Discrete voice input
d) Damp voice input
View Answer

Answer: b
Explanation: DVI refers to direct voice input. It is a kind of human-machine interaction and is used in the design of the cockpits of several modern military aircraft.
advertisement

10. Controls are incorporated onto the stick and throttle to enable the pilot to maintain a head-up position.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the controls are incorporated onto the stick and throttle to enable the pilot to maintain a head-up position. It also helps to maintain an eyes out position, or HOTAS concept.

11. Which of the following is not a cockpit design discipline?
a) Neuroscience
b) Bioscience
c) Human Factors Engineering
d) Cognitive science
View Answer

Answer: b
Explanation: Bioscience is not a cockpit design discipline. However, neuroscience, Human Factors Engineering and Cognitive science are all cockpit design disciplines.

12. The MFD is usually referred to as the ________
a) Glare shield panel
b) Glare panel
c) Shield panel
d) Display panel
View Answer

Answer: a
Explanation: The MFD is usually referred to as the glare shield panel. MFD refers to multi-function display and is usually a long narrow panel located centrally in front of the pilot.

13. Which of the following is a standard that defines the interface between an independent cockpit display system and the avionics equipment?
a) ARINC
b) ARINC 661
c) EICAS
d) ECAM
View Answer

Answer: b
Explanation: The ARINC 661 is a standard that defines the interface between an independent cockpit display system and the avionics equipment. The cockpit display system is generally produced by a single manufacturer.

advertisement

14. Which of the following is not shown by backup instruments?
a) Speed
b) Altitude
c) Heading
d) Passengers onboard
View Answer

Answer: d
Explanation: The number of passengers on board is not shown by backup instruments. They are located in a less prominent part of the cockpit, in case of failure of the other instruments.

15. A ND may be pilot selectable to swap with the PFD.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, ND may be pilot selectable to swap with the PFD. ND, or navigation displays show the route and information on the next waypoint along with wind speed and wind direction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn