Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Autopilot-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Autopilot-2”.

1. Which of the following is used on the Boeing 777?
a) General Electric AFDS-770 Autopilot Flight Director System
b) Rockwell Collins AFDS-770 Autopilot Flight Director System
c) Rolls Royce AFDS-770 Autopilot Flight Director System
d) BAE Systems AFDS-770 Autopilot Flight Director System
View Answer

Answer: b
Explanation: The Rockwell Collins AFDS-770 Autopilot Flight Director System is used on the Boeing 777 aircraft. The flight directing system is highly advanced equipment which features high end microprocessors.

advertisement

2. Autopilot is mostly an integral component of a __________
a) Fuel Quantity Indication Computer
b) Traffic Collision Avoidance System
c) Flight Management System
d) Spoiler and Elevator Computer
View Answer

Answer: c
Explanation: Autopilot is mostly an integral component of a Flight Management System. Autopilot systems exist which automate all of the flight phases, except taxi and take-off.

3. In CWS mode, pilot controls the autopilot through inputs on the __________
a) Yoke
b) HUD
c) HMD
d) PFD
View Answer

Answer: a
Explanation: When an aircraft is operating in CWS mode, the pilot handles the autopilot by feeding inputs using the yoke. Further, these inputs are then processed and in turn converted to corresponding heading and attitude values.

4. The MD-11 which uses a constant CWS in roll.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the MD-11 which uses a constant CWS in roll. It is an aircraft that employs a form of CWS even in manual mode. Further, a modern Airbus aircraft using FBW under Normal Law is always in CWS mode.

5. What is the full form of SAS?
a) Stall alignment system
b) Stability alignment system
c) Stall augmentation system
d) Stability augmentation system
View Answer

Answer: d
Explanation: The term SAS in aviation terminology refers to the stability augmentation system. Such systems work to dampen aircraft buffeting without being affected by the aircrafts current attitude.

advertisement

6. Which of the following is the most common type of SAS?
a) Roll damper
b) Yaw damper
c) Pitch damper
d) Banking damper
View Answer

Answer: b
Explanation: The yaw damper is the most common type of SAS. The system is used to eliminate the Dutch roll tendency of swept wing aircraft.

7. Which of the following category permits pilots to land with a decision height of 200 feet?
a) CAT IIIa
b) CAT II
c) CAT I
d) CAT IIIc
View Answer

Answer: c
Explanation: The CAT I category permits pilots to land with a decision height of 200 feet. In this category, autopilots are not required.

8. Which of the following category may also be referred to as “zero-zero”?
a) CAT IIIa
b) CAT II
c) CAT IIIb
d) CAT IIIc
View Answer

Answer: d
Explanation: CAT IIIb category may also be referred to as “zero-zero”. It is not yet available on commercial airliners, however may be available in the near future.

9. The fail-operational autopilot is a __________ channel system.
a) Triple
b) Four
c) Double
d) Single
View Answer

Answer: a
Explanation: The fail-operational autopilot is a triple channel system. The system helps in automatically completing the flare and landing, in case of a failure below alert height.

advertisement

10. CAT IIIa permits pilots to land with a decision height as low as 25 feet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, CAT IIIa permits pilots to land with a decision height as low as 50 feet. The system requires a fail-passive autopilot and an RVR of 200 meters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn