Aircraft Maintenance Questions and Answers – Instrument Shop – Air Speed Indicator-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Instrument Shop – Air Speed Indicator-1”.

1. Where is the static port mounted?
a) On the fuselage of an aircraft
b) On the nose of an aircraft
c) On the engine of an aircraft
d) On the tail of an aircraft
View Answer

Answer: a
Explanation: The static port is mounted on the fuselage of an aircraft. The port is located at such a position where it can access the air flow in a relatively undisturbed area.
advertisement

2. Where is the alternative static port located?
a) Inside the wings of the aircraft
b) Inside the rudder of the aircraft
c) Inside the engine of the aircraft
d) Inside the cabin of the aircraft
View Answer

Answer: d
Explanation: An alternative static port is located inside the cabin of the aircraft. The alternate port acts as a backup, in case the external static port(s) are blocked.

3. Which of the following is not determined using the pitot-static system?
a) Altitude
b) Mach Number
c) Thrust
d) Airspeed
View Answer

Answer: c
Explanation: Thrust is not determined using the pitot-static system. However, the other three parameters altitude, Mach number and airspeed are determined using the pitot-static system.

4. The Pitot tube is most commonly located on the wing assembly of an aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the Pitot tube is most commonly located on the wing assembly of an aircraft. The tube is placed in such a way that its opening is exposed to the relative wind so that maximum air contact takes place.

5. What is the difference between the pitot pressure and the static pressure called?
a) Atmospheric Pressure
b) Dynamic Pressure
c) Air Pressure
d) Cabin Pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference between the pitot pressure and the static pressure is called dynamic pressure. The greater the dynamic pressure, the higher is the airspeed.
advertisement

6. The two additional radial markings on the airspeed indicator, one red and one blue, are associated with potential __________
a) Engine Failure
b) Landing Gear Failure
c) Radar Failure
d) Altimeter Failure
View Answer

Answer: a
Explanation: The two additional radial markings on the airspeed indicator, one red and one blue, are associated with potential engine failure. The radial red line indicates Vmc and the radial blue line indicates VYSE.

7. Which of the following refers to the speed for best rate of climb with the critical engine inoperative?
a) VFE
b) VNE
c) Vmc
d) VYSE
View Answer

Answer: d
Explanation: VYSE refers to the speed for best rate of climb with the critical engine inoperative. It is indicated on the airspeed indicator in multi-engine aircraft that include radial markings on the ASI.

8. When the aircraft is moving forward, air entering the Pitot tube is at a __________ pressure than the static line.
a) Equal
b) Lower
c) Greater
d) Infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: At an instant where the aircraft is moving forward, the air entering the aircraft’s Pitot tube will be at a greater pressure than the static line. This phenomenon in turn causes the diaphragm to flex thus moving the pointer.

9. Ram air enters the system through the __________
a) Pitot tube
b) Static tube
c) Engines
d) APU Exhaust
View Answer

Answer: a
Explanation: Ram air enters the system through the Pitot tube. The tube may be blocked, because of dirt or failure to remove the pitot cover. Such blockage will prevent ram air from entering the system.
advertisement

10. A pilot of a jet airplane needs both an airspeed indicator and a Mach meter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, a pilot of a jet airplane, needs both an airspeed indicator and a Mach meter. The ASI should include a red-and-white striped pointer that automatically moves to indicate the applicable speed limit at a particular instant of time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn