Aircraft Maintenance Questions and Answers – Airbus A-380 Family of Aircraft’s

«
»

This set of Aircraft Maintenance Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Airbus A-380 Family of Aircraft’s”.

1. When was the A380 program launched?
a) 19 January 2010
b) 19 December 2010
c) 19 January 2000
d) 19 December 2000
View Answer

Answer: d
Explanation: The A380 program was launched on 19 December 2000. It was introduced by Airbus to challenge the Boeing 747, in the long haul market.
advertisement

2. Which of the following was the last airline to place an order for the A380?
a) Air Canada
b) Air Asia
c) Emirates
d) Etihad Airways
View Answer

Answer: c
Explanation: Emirates was the last airline to place an order for the A380, it reduced its A380 orders in favor of the A350 and the A330neo. Subsequently, Airbus announced that A380 production would end by 2021.

3. Which of the following aircraft has 2 flight decks?
a) A380
b) A350
c) 777
d) 787
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus A380 has two flight decks and is a full length double decker aircraft. A350, 777 and 787 all have a single flight deck.

4. Which of the following is the longest A380 route?
a) Dubai-Muscat
b) Singapore-New York
c) Dubai-Auckland
d) Delhi-Frankfurt
View Answer

Answer: c
Explanation: The longest A380 route is from Dubai to Auckland. The flight is operated by Emirates and it covers a distance of 14,203 kilometers.

5. Which of the following is not an operator of the A380?
a) Thai Airways
b) Air India
c) British Airways
d) Malaysia Airlines
View Answer

Answer: b
Explanation: Air India is not an operator of the A380. However, Thai Airways, British Airways and Malaysia Airlines all have A380 aircrafts in their respective fleets.

advertisement

6. Airbus proposed an A380plus, at the June 2017 Paris Air Show.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the A380 plus was proposed by Airbus at the June 2017 Paris Air Show. However, the aircraft has not been produced till date and stands as an undeveloped variant.

7. Airbus uses liquid crystal displays in the cockpit of an A380.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True. There are 8 liquid crystal displays in the cockpit of an A380. The displays are 15cm by 20cm in size, all physically identical and interchangeable.

8. What is the typical economy class layout in an A380?
a) 3-2-3
b) 3-3-3
c) 3-4-3
d) 2-4-2
View Answer

Answer: c
Explanation: The typical economy class layout in an A380 is 3-4-3. The typical business class and first class layout are 2-2-2 and 1-2-1 respectively.

9. Which of the following airlines introduced shower spas in first class on its A380s?
a) Singapore Airlines
b) Emirates
c) Qatar Airways
d) Lufthansa
View Answer

Answer: b
Explanation: Emirates introduced shower spas in first class on its A380s. It allowed each first class passenger five minutes of hot water.
advertisement

10. The Airbus A380 offers a range of 6000nmi.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False. The Airbus A380 offers a range of 8000nmi, which is approximately 14,800kms. The aircraft is mostly used on long haul routes.

11. The Airbus A380 is certified for up to __________ passengers.
a) 753
b) 653
c) 553
d) 853
View Answer

Answer: d
Explanation: The Airbus A380 is certified for up to 853 passengers. Although, it offers a typical seating capacity of 525 passengers. It can be configured into different class configurations.

12. What is the maximum design speed of the A380?
a) Mach 0.96
b) Mach 0.096
c) Mach 9.6
d) Mach 96
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum design speed of the A380 was Mach 0.96. It was successful in attaining this speed on 1 December 2005.

13. Airbus delivered the 100th A380 to __________
a) Air Canada
b) Malaysia Airlines
c) Vistara
d) Emirates
View Answer

Answer: b
Explanation: Airbus delivered the 100th A380 to Malaysia Airlines. The aircraft was delivered on 14 March 2013. Delivery of the Airbus A380 aircraft takes place in Hamburg, Germany for customers based in Europe and the Middle East.

advertisement

14. The first A380 was revealed on __________
a) 18 December 2010
b) 18 December 2005
c) 18 January 2010
d) 18 January 2005
View Answer

Answer: d
Explanation: The first A380 was revealed on 18 January 2005. The aircraft was revealed in Toulouse, France and was registered F-WWOW. It first flew on 27 April 2005 and went on to obtain its EASA and FAA type certificates on 12 December 2006.

15. What is the maximum takeoff weight of the A380?
a) 600 tonnes
b) 6000 tonnes
c) 60 tonnes
d) 60,000 tonnes
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum take-off weight of the A380 is more than 600 tonnes. The aircraft typically seats 525 passengers and offers a range of about 8000nmi. It is the world’s largest passenger aircraft and is typically flown on long haul routes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn