Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Electro-Static Sensitive Devices-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Electronics – Electro-Static Sensitive Devices-1”.

1. ESD in common terminology refers to ___________
a) Electrostatic discharge
b) Electric discharge
c) Electronic discharge
d) Elastic discharge
View Answer

Answer: a
Explanation: The term ESD in common terminology refers to Electrostatic discharge. These are a certain type of charge particles that are commonly found on humans, electronic tools and various other objects. They may be hazardous under certain conditions.

advertisement

2. Electrostatic sensitive device is a component which can be damaged by common _________
a) Dynamic charges
b) Static charges
c) Electric charges
d) Electronic charges
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrostatic sensitive device is a component that can be damaged by common static charges. Densely packed electronic parts become more and more vulnerable to ESD.

3. What is the electrical resistance of conductive ESD protective materials?
a) Between 1mΩ and 1MΩ
b) Between 1kΩ and 1MΩ
c) Between 10kΩ and 10MΩ
d) Between 10mΩ and 10MΩ
View Answer

Answer: b
Explanation: The electrical resistance of conductive ESD protective materials is between 1kΩ and 1MΩ. There are several kinds of ESD protective materials available.

4. Which of the following is a material that attenuates current and electrical fields?
a) Anti-static
b) Conductive
c) Shielding
d) Dissipative
View Answer

Answer: c
Explanation: Shielding material is a material that attenuates current and electrical fields. Different ESD materials possess different characteristics and behave differently in the same environment.

5. Dissipative materials have an electrical resistance between 1kΩ and 1TΩ.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, dissipative materials have an electrical resistance between 1MΩ and 1TΩ. Electrical resistance of such materials is greater as compared to conductive materials.

advertisement

6. Anti-static materials are also known as _________ materials.
a) Low charging
b) High charging
c) Null charging
d) Dash charging
View Answer

Answer: a
Explanation: The anti-static materials are also known as low charging materials. These materials limit the buildup of charges by prevention of triboelectric effects, through physical separation.

7. Which of the following is an alternate to photoemission?
a) Shielding
b) Proton emission
c) Corona discharge
d) Electrical grounding
View Answer

Answer: a
Explanation: Corona discharge is an alternate to photoemission. It is an electron emission effect used by antistatic systems. It is mostly used in a larger area, such as a factory floor or workshop.

8. Which of the following is a device that reduces or inhibits electrostatic discharge?
a) Dynamic device
b) Static device
c) Anti-static device
d) Anti-dynamic device
View Answer

Answer: c
Explanation: Devices that decrease the magnitude of electrostatic discharge may be referred to as anti-static devices. Such devices if not used properly may also damage electrical components.

9. Which of the following is used for the neutralization of static charges in a larger area?
a) Photoemission
b) Antistatic agents
c) Electrical grounding
d) Static agents
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of neutralization of static charges present in a significantly larger area, may be called as photoemission. The process is based on the emission of electrons into an area, which in turn neutralize the targeted object.
advertisement

10. Human beings have natural electrical sources running through the body.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, humans beings have natural electrical sources running through the body, thus touching an ESD unequipped can result in serious material damage or injuries.

11. An ionizing bar is sometimes referred to as a _________
a) Anti dynamic bar
b) Antistatic bar
c) Dynamic bar
d) Static bar
View Answer

Answer: d
Explanation: An ionizing bar is sometimes referred to as a static bar. It is a type of an anti-static device used for removing static electricity from a production line.

12. Dissipative bags are usually _________ in color.
a) Yellow
b) Pink
c) Purple
d) Blue
View Answer

Answer: b
Explanation: Dissipative bags are usually pink in color. This is because of the dissipative chemical layer. These bags come with a static dissipative coating or layer on the plastic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn