Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Cabin Pressurization-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Cabin Pressurization-1”.

1. The cabin pressure is regulated by the ___________ valve.
a) Outflow
b) Inflow
c) Downward
d) Upward
View Answer

Answer: a
Explanation: The cabin pressure is regulated by the outflow valve. It is a process in which conditioned air is pumped into the cabin of an aircraft to create a safe environment for people on board.

advertisement

2. The air used for pressurization is usually bled off from the engines, at the __________ stage.
a) Cryogenic
b) Compressor
c) Thermal
d) Hydraulic
View Answer

Answer: b
Explanation: The air used for pressurization is usually bled off from the engines, at the compressor stage. The air is cooled, humidified, and processed with recirculated air if required, before being distributed to the cabin.

3. What is the ambient air pressure at 40,000 feet?
a) 2 bar
b) 0.2 bar
c) 20 bar
d) 0.02 bar
View Answer

Answer: b
Explanation: The ambient air pressure at 40,000 feet usually falls to 0.2 bar. At this level, oxygen masks are required to maintain a minimum partial pressure of oxygen of 0.2 bar.

4. The pressure inside the cabin is technically referred to as _________
a) Cabin bar
b) Cabin pressure
c) Cabin altitude
d) Cabin level
View Answer

Answer: c
Explanation: The pressure inside the cabin is technically referred to as cabin altitude, it may also be referred to as equivalent effective cabin altitude.

5. Cabin altitude of zero would indicate the pressure found at mean sea level.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the cabin altitude of zero would indicate the pressure found at mean sea level. This pressure is taken to be 101.325 kilopascals or 14.696 psi.

advertisement

6. For private aircraft operating in the US, the crew is required to use oxygen masks if the cabin altitude stays above __________ for more than 30 minutes.
a) 12,000 feet
b) 50,000 feet
c) 25,000 feet
d) 20,000 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: For private aircraft operating in the US, the crew is required to use oxygen masks if the cabin altitude stays above 12,000 feet for more than 30 minutes.

7. Which of the following is the body’s most common response to hypoxia?
a) Hyperventilation
b) Hypoxia
c) Barotrauma
d) Sinus
View Answer

Answer: a
Explanation: Hyperventilation is the body’s most common response to hypoxia. It helps in partially restoring the partial pressure of oxygen in the blood. However, it also causes CO2 to out gas.

8. In aircrafts, the cabin altitude during flight is kept above sea level so as to reduce stress on the pressurized part of the _________
a) Engines
b) Wings
c) Fuselage
d) Tail
View Answer

Answer: c
Explanation: In aircrafts, the cabin altitude during flight is kept above sea level so as to reduce stress on the pressurized part of the fuselage. The stress is directly proportional to the difference in pressure inside and outside the aircraft cabin.

9. What is the typical cabin altitude of the Boeing 767 when cruising at 37,000 feet?
a) 7,000 feet
b) 10,000 feet
c) 15,000 feet
d) 18,000 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: The typical cabin altitude of the Boeing 767 when cruising at 37,000 feet is 7,000 feet, which is approximately 2,100m. This altitude is typical for older jet airliners.

advertisement

10. The compulsory maximum cabin altitude does not eliminate all physiological problems.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the compulsory maximum cabin altitude does not eliminate all physiological problems. Passengers suffering from cold or other infections may still experience pain in the ears and sinuses.

11. The cabin altitude rises gradually from the altitude of the airport of origin to a regulatory maximum of ________
a) 15,000 feet
b) 20,000 feet
c) 40,000 feet
d) 8,000 feet
View Answer

Answer: d
Explanation: The cabin altitude rises gradually from the altitude of the airport of origin to a regulatory maximum of 8,000 feet. This altitude is reduced gradually during descent.

12. Which of the following can provide a sea-level cabin altitude when cruising at 41,000 feet?
a) Bombardier Global Express
b) Emivest SJ30
c) Boeing 767
d) Airbus A340
View Answer

Answer: b
Explanation: The Emivest SJ30 can provide a sea-level cabin altitude when cruising at 41,000 feet. It is an American business jet built by SyberJet Aircraft.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn