Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Concorde-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Concorde-1”.

1. When did the Concorde enter service?
a) 21 January 2000
b) 21 January 1999
c) 21 January 1959
d) 21 January 1976
View Answer

Answer: d
Explanation: The Concorde aircraft entered into service on 21 January 1976. The aircraft flew for 27 years and was withdrawn from commercial service due to various reasons. The aircraft was capable of flying at supersonic speeds.

advertisement

2. The Concorde was jointly developed and manufactured under an_____ treaty.
a) Arab-French
b) Anglo-British
c) Anglo-French
d) Arab-British
View Answer

Answer: c
Explanation: The Concorde was jointly developed and manufactured under an Anglo-French treaty, by Sud Aviation and the British Aircraft Corporation.

3. How much did the Concorde program cost?
a) £1.3 billion
b) £1.3 million
c) £70 billion
d) £70 million
View Answer

Answer: a
Explanation: The Concorde program costed £1.3 billion. However, the original program cost estimate was of £70 million. Huge overruns and delays resulted in such extreme cost.

4. What does the word Concorde mean?
a) Flight
b) War
c) Harmony
d) Supersonic
View Answer

Answer: c
Explanation: Concorde is a French word, which has an English equivalent, concord. The aircraft has been named after this word. Both the words mean harmony or unity.

5. Which of the following is not an operator of the Concorde?
a) Air France
b) Air India
c) British Airways
d) Singapore Airlines
View Answer

Answer: b
Explanation: Air India is not an operator of the Concorde. However, Air France, British Airways and Singapore Airlines were operators of the Concorde. Singapore Airlines had one aircraft on short term lease.

6. Concorde is an ogival delta winged aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the Concorde is an ogee delta winged aircraft. The aircraft is equipped with four Olympus engines, based on those employed in RAF’s Avro Vulcan strategic bomber.

advertisement

7. The Concorde 001 made its first test flight from Toulouse on 2 March 1969.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the aircraft flew its first test flight on 2 March 1969. The aircraft flew from Toulouse in France and numerous checks were performed during the test flight. Further, the first supersonic flight by the Concorde was on 1 October 1969.

8. Which of the following was not a launch customer of the Concorde?
a) Air France
b) BOAC
c) Emirates
d) Pan-Am
View Answer

Answer: c
Explanation: Emirates was not a launch customer of the Concorde. However, Pan Am, BOAC, and Air France were the launch customers, with six Concorde’s each.

9. Apart from the Concorde, which of the following is one of only two supersonic transports that has been operated commercially?
a) Airbus A380
b) Tupolev Tu-144
c) MD 80
d) Boeing 777
View Answer

Answer: b
Explanation: The Tupolev Tu-144 and Concorde are the only two supersonic transports that have been operated commercially. The Tupolev Tu-144 operated in the late 1970s.

10. The Concorde did not have auxiliary power unit,
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the Concorde did not have auxiliary power unit. This is because the aircraft would only visit large airports where ground air start carts are available.

11. The Concorde had seating for up to_____ passengers.
a) 428
b) 28
c) 228
d) 128
View Answer

Answer: d
Explanation: The Concorde had seating for 92 to 128 passengers. The aircraft was primarily used by wealthy passengers who could pay a high price in return for the aircraft’s speed and luxury service.

12. What was the maximum speed of the Concorde?
a) Mach 2.04
b) Mach 0.24
c) Mach 1.5
d) Mach 24
View Answer

Answer: a
Explanation: The Concorde had a maximum speed of Mach 2.04, at cruise altitude. It offered a cruise speed of Mach 2.02 for optimum fuel consumption.

advertisement

13. Which of the following developed Concorde’s thrust-by-wire engine control system?
a) BAE Systems
b) Ultra Electronics
c) General Electronics
d) Rolls-Royce
View Answer

Answer: b
Explanation: The thrust-by-wire engine control system used on the Concorde aircraft was developed by Ultra Electronics. All pilots flying the Concorde had to undergo rigorous trainings that lasted for months.

14. What was the maximum temperature that aluminum could sustain over the life of the aircraft?
a) 1000 ℃
b) 1270 ℃
c) 100 ℃
d) 127 ℃
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium material could sustain a maximum temperature of about 127 ℃ (Approximately 261 ℉) over the complete life of the aircraft. Such temperature limitations in turn decreased the top speed of the aircraft.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn