Aircraft Maintenance Questions and Answers – Cockpit Overview – Head up Display-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Cockpit Overview – Head up Display-2”.

1. What is the full form of LVTO?
a) Least Virtual Take-off
b) Least Visibility Take-off
c) Low Virtual Take-off
d) Low Visibility Take-off
View Answer

Answer: d
Explanation: LVTO refers to Low Visibility Take-off. The HUDs act as a major help in such take offs, reducing the pilots workload and the need to look at flight instruments during take-off.

advertisement

2. Which of the following shows where the nose of the aircraft is actually pointing?
a) Flight path vector
b) Boresight
c) Angle of attack indicator
d) Acceleration indicator
View Answer

Answer: b
Explanation: Boresight is used to indicate the direction in which the nose of an aircraft is pointing. The boresight is fixed on the flight display panel such that it is clearly visible to the pilots. It may also be called as waterline symbol.

3. When was the modern HUD used in IFR approaches to landing, developed?
a) 1999
b) 1905
c) 2005
d) 1975
View Answer

Answer: d
Explanation: The modern HUD used in IFR approaches to landing was developed in 1975. HUDs have evolved from the reflector sight technology, a parallax-free optical sight technology.

4. Which of the following HUDs uses optical waveguides to produce images?
a) Second generation HUDs
b) First generation HUDs
c) Third generation HUDs
d) Fourth generation HUDs
View Answer

Answer: c
Explanation: The third generation HUDs use optical waveguides to produce images. These images are directly produced in the combiner rather than using a projection system.

5. Second gen head up displays use a solid state light source.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the second gen head up displays use a solid state light source. Such systems are usually used in commercial aircrafts and may be slightly expensive in comparison to other similar systems.
advertisement

6. Which of the following shows the wing’s angle relative to the airflow?
a) Boresight
b) Velocity vector symbol
c) Angle of attack indicator
d) Navigation data and symbols
View Answer

Answer: c
Explanation: The angle of attack indicator shows the wing’s angle relative to the airflow. It is often displayed as α. It is a necessary requirement for HUDs.

7. During the approach and landing, a pilot can fly the approach by keeping the FPV symbol at the desired _______ angle.
a) Attack
b) Descent
c) Inclination
d) Pitch
View Answer

Answer: b
Explanation: During the approach and landing, a pilot can fly the approach by keeping the FPV symbol at the desired descent angle. Along with this, the touchdown point on the runway should also be taken care of.

8. The collimated images on the HUD combiner are perceived to be existing at or near the optical infinity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the collimated images on the HUD combiner are perceived to be existing at or near the optical infinity. It indicates that the pilot does not need to refocus his eyes to view the outside world and the HUD display.

9. What is the full form of HDDs?
a) Heading-down displays
b) Heat-down displays
c) Head-down displays
d) Hill-down displays
View Answer

Answer: c
Explanation: HDDs refer to head-down displays. The flight path vector and acceleration symbols are standard on head-down displays.

advertisement

10. Objects that are 3 degrees below the horizon as viewed from the cockpit, appear at the _________ degree index on the HUD display.
a) -300
b) +300
c) +3
d) −3
View Answer

Answer: d
Explanation: Objects that are 3 degrees below the horizon as viewed from the cockpit appear at the −3 degree index on the HUD display. The scaling is in a 1:1 relationship.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn