Aircraft Maintenance Questions and Answers – Cockpit Overview – Helmet Mounted Display-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cockpit Overview – Helmet Mounted Display-1”.

1. What is the full form of HMSD?
a) Heading-mounted sight and display
b) Horizon-mounted sight and display
c) Helmet-mounted sight and display
d) Horizontally-mounted sight and display
View Answer

Answer: c
Explanation: The term HMSD in aviation terminology refers to helmet mounted sight and display. It is a modern technique that enables cueing of different weapons in a combat aircraft.
advertisement

2. Which of the following acts as a pointer to direct air-to-air and air-to-ground weapons?
a) Arm Angle
b) Thigh angle
c) Hand angle
d) Head angle
View Answer

Answer: d
Explanation: The head angle acts as a pointer to direct air-to-air and air-to-ground weapons. The pilot can direct weapons to a target merely by pointing his head at the target.

3. The weapons are directed at the target by actuating a switch via _________ controls.
a) RADAR
b) HOTAS
c) Mechanical
d) Electronic
View Answer

Answer: b
Explanation: The weapons are directed at the target by actuating a switch via HOTAS controls. HOTAS refers to Hands on Throttle-And-Stick, it is a concept which provides all critical controls on the throttle and stick.

4. When in close combat prior to HMDs, the pilot had to align the aircraft to shoot at a target.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, when in close combat prior to HMDs, the pilot had to align the aircraft to shoot at a target. HMDs allow pilots to simply point their head at a target, assign it to weapon and shoot.

5. Which of the following parameters is not displayed on the HMD?
a) Airspeed
b) Altitude
c) Target range
d) Fuel capacity
View Answer

Answer: d
Explanation: Fuel capacity is not displayed on the HMD. However, airspeed, altitude and target range along with weapon seeker status, g force and other parameters are displayed on the HMD.
advertisement

6. What is the full form of HOBS?
a) High Off-Boresight
b) Heading Off-Boresight
c) High Off-Bore
d) Heading Off-Bore
View Answer

Answer: a
Explanation: HOBS refers to High Off-Boresight weapons. HMD systems when combined with HOBS provide the aircrew ability to attack and destroy nearly any target seen by the pilot.

7. Which of the following was the first air force to fly the helmet sight operationally?
a) German Air Force
b) French Air Force
c) Indian Air Force
d) South African Air Force
View Answer

Answer: d
Explanation: The South African Air Force was the first air force to fly the helmet sight operationally. The nation emerged as one of the pioneers in helmet mounted sight technology.

8. The line between the pilot’s eye and reticle on the visor is known as __________
a) Line of approach
b) Line of attack
c) Line of sight
d) Line of descent
View Answer

Answer: c
Explanation: The line between the pilot’s eye and reticle on the visor may be referred to as the line of sight, in aviation terminology. This line is said to be there between the aircraft and its intended target.

9. Which of the following is not a factor affecting the implementation of HMDs in aircraft?
a) Latency
b) Field of regard
c) Durability
d) Air temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: Air temperature is not a factor affecting the implementation of HMDs in aircraft. However, latency, field of regard and durability along with other factors are considered while implementing HMDs.

advertisement

10. Helmet-fitting a crucial factor in HMDs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, helmet-fitting a crucial factor in HMDs. Misalignment or shift in the position of the helmet can result in an inaccurate picture.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn