Aircraft Maintenance Questions and Answers – Radio Shop – MF

«
»

This set of Aircraft Maintenance online test focuses on “Radio Shop – MF”.

1. The clear-channel stations are required to broadcast at higher powers of ___________
a) 10 mW to 50 mW
b) 10 MW to 50 MW
c) 10 W to 50 W
d) 10 kW to 50 kW
View Answer

Answer: d
Explanation: The clear-channel stations, are required to broadcast at higher powers of 10 kW to 50 kW. These channels are for night time use over extended service areas via sky wave.

advertisement

2. Radio waves at Medium Frequency wavelengths propagate via ___________
a) Ground waves
b) Air waves
c) Sky waves
d) Electric waves
View Answer

Answer: a
Explanation: Radio waves at Medium Frequency wavelengths propagate via ground waves. Ground waves follow the contour of the Earth and travel beyond the visual horizon.

3. The Medium frequency band is also known as ________
a) Pentameter band
b) Hectometer band
c) Quadmeter band
d) Hexameter band
View Answer

Answer: b
Explanation: The Medium frequency (HF) Band is also known as the Hectometer band. This is because of the wavelengths in this band range from ten to one hectometer.

4. What is the wavelength range for medium frequency?
a) 1000 to 100cm
b) 1000 to 100miles
c) 1000 to 100m
d) 1000 to 100km
View Answer

Answer: c
Explanation: The wavelength range for medium frequency is 1000 to 100m. MF is mostly used in trans-oceanic ATC control and maritime ship to shore communication.

5. Which of the following frequency is used by the US Coastguard?
a) 2670 kHz
b) 2670 MHz
c) 2670 Hz
d) 2670 mHz
View Answer

Answer: a
Explanation: 2670 kHz is the frequency used by the US Coastguard. Similarly, there are a number of coast guard and other ship to shore frequencies in use between 1600 and 850 kHz.
advertisement

6. Frequencies immediately below medium frequency band are referred to as _________
a) High frequency
b) Ultra high frequency
c) Low frequency
d) Ultra low frequency
View Answer

Answer: c
Explanation: The frequencies immediately below medium frequency band are referred to as low frequency. The low frequency band may also be referred to as the kilometer band and it succeeds the ultra-low frequency band.

7. What is the frequency range of MF (Medium frequency)?
a) 300 Hz to 3 MHz
b) 300 kHz to 3 MHz
c) 300 KHz to 3000 KHz
d) 300 kHz to 300 MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: Medium Frequency (MF) is the radio frequency range from 300 kHz to 3 MHz. MF is the ITU designation for the range of radio frequency EM Waves between the given frequencies.

8. In medium frequency, same frequencies are re-allocated to different broadcasting stations.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, in medium frequency the same frequencies are re-allocated to different broadcasting stations. Such re allocation is done due to a limited number of channels being available. However it should also be noted that such stations may be a significant distant apart from each other, generally several thousand meters.

9. What is the allocated frequency range for MF in North America?
a) 525 MHz to 1705 MHz
b) 52 kHz to 170 kHz
c) 525 kHz to 1705 kHz
d) 525 MHz to 1705 MHz
View Answer

Answer: c
Explanation: 525 kHz to 1705 kHz is the allocated frequency range for MF in North America. The allocated frequency range for MF in Europe is 526.5 kHz to 1606.5 kHz.
advertisement

10. In winter months, especially at night, the ionospheric D layer can virtually disappear.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, in winter months, especially at night, the ionospheric D layer can virtually disappear. This can also occur at times of low solar activity. This phenomenon increases the range of MF radio waves.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn