Aircraft Maintenance Questions and Answers – Overview of an Aircraft-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Overview of an Aircraft-1”.

1. What is the full form of MRO?
a) Maintenance, repair and overhaul
b) Maintenance, repair and organization
c) Maintain, repair and overhaul
d) Maintain, repair and organization
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircraft maintenance, repair and overhaul (MRO) is an essential requirement to ensure that aircrafts are maintained in pre-determined conditions of airworthiness in order to safely fly around the globe.
advertisement

2. Which of the following is the most extensive check to be performed on an aircraft?
a) Category A-Check
b) Category B-Check
c) Category D-Check
d) Category C-Check
View Answer

Answer: c
Explanation: Category-D check is the most extensive check to be performed on an aircraft, it may also be referred to as Heavy Maintenance Visit. Such checks are performed every 5 to 6 years and require a tremendous amount of manpower.

3. Flight Data Recorder is also known as __________
a) Orange Box
b) Black Box
c) Red Box
d) Green Box
View Answer

Answer: b
Explanation: Flight data recorder or commercial aircraft cockpit data recorders are also commonly referred as a black box. These recorders store flight information and audio from the aircraft cockpit.

4. Aircraft equipment’s operate at _________
a) 350Hz
b) 450Hz
c) 400Hz
d) 40Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: Aircraft equipment’s operate at 400Hz. The equipment operates at high frequency in order to reduce their core size, thus being lighter and more efficient.

5. Which of the following is the most frequently conducted check on an aircraft?
a) Category C-Check
b) Category A-Check
c) Category B-Check
d) Category D-Check
View Answer

Answer: b
Explanation: Category A-check is performed approximately every 500 – 800 flight hours. The check needs about 20 man hours and is usually performed overnight at an airport gate. All other category checks are more extensive.
advertisement

6. Which of the following indicates an aircraft’s rotation about its longitudinal axis?
a) Turn Indicator
b) Pitch Indicator
c) Yaw Indicator
d) Bank indicator
View Answer

Answer: a
Explanation: The turn indicator indicates an aircraft’s rotation about its longitudinal axis. The instrument includes Turn-and-Slip Indicator and the Turn Coordinator.

7. What is the frequency range of VHF?
a) 30 MHz to 300 MHz
b) 30 Hz to 300 Hz
c) 30 KHz to 300 KHz
d) 30 mHz to 300 mHz
View Answer

Answer: a
Explanation: Very high frequency (VHF) is the radio frequency range from 30 MHz to 300 MHz. Frequencies immediately below VHF are denoted high frequency and the next higher frequencies are known as ultra-high frequency.

8. Which of the following bodies regulates civil aviation in India?
a) DGCA
b) EASA
c) FAA
d) CASA
View Answer

Answer: a
Explanation: DGCA is the flight regulation authority in India. FAA, EASA and CASA are the flight regulation authorities in the USA, Europe and Australia respectively.

9. Radio altimeters are used only up to _________
a) 2500 feet
b) 3000 feet
c) 250 feet
d) 300 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: Radio altimeters are capable of determining the flight altitude only up to 2,500 feet above ground level. These devices send data to the auto throttle, which in turn processes by means of flight computers.

advertisement

10. The Airbus A380 is equipped with three engines.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: False, the Airbus A380 is equipped with four engines. It is a wide body, double decker aircraft that is mainly operated on long haul routes.

11. Which of the following is not a part of the “big five” instruments?
a) Altimeter
b) Airspeed indicator
c) Head up display
d) Artificial Horizon
View Answer

Answer: c
Explanation: The head up display is not a part of the “big five” instruments. The five instruments in the “big five” are Altimeter, Airspeed indicator, vertical speed indicator, artificial horizon and heading indicator.

12. Which of the following is a part of the tail assembly of an aircraft?
a) Spoilers
b) Edge flaps
c) Slats
d) Stabilizer
View Answer

Answer: d
Explanation: The stabilizer are a part of the tail assembly of an aircraft. Spoilers, edge flaps and slats are located on the wing of an aircraft.

13. Radar systems use which of the following waves?
a) Ultrasonic
b) Radio
c) Nuclear
d) Electronic
View Answer

Answer: b
Explanation: The radar systems use radio waves. These are systems designed to determine parameters like the range, angle, or velocity of different objects.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn