Aircraft Maintenance Questions and Answers – Boeing 737 Family of Aircraft’s

«
»

This set of Aircraft Maintenance Questions and Answers for Experienced people focuses on “Boeing 737 Family of Aircraft’s”.

1. What is the range of the 737 MAX 7?
a) 6,000 nmi
b) 3,000 nmi
c) 6,850 nmi
d) 3,850 nmi
View Answer

Answer: d
Explanation: The 737 MAX 7 offers a range of 3,850 nmi, which is approximately 7,130km. The aircraft offers a maximum range in comparison to other 737 MAX variants.
advertisement

2. When was the 737-100 rolled out?
a) 17 December 1997
b) 17 December 1967
c) 17 January 1967
d) 17 January 1997
View Answer

Answer: c
Explanation: The 737-100 was rolled out on 17 January 1967. The aircraft first flew on 9 April 1967. It entered service with Lufthansa in February 1968.

3. Which of the following was the launch operator of the 737 MAX 9?
a) Lufthansa
b) Emirates
c) Air India
d) Lion Air
View Answer

Answer: d
Explanation: Lion Air was the launch operator of the 737 MAX 9. The aircraft first flew on 13 April 2017. The aircraft was presented at the 2017 Paris Show.

4. What is the full form of MCAS?
a) Maneuvering Characteristics Augmenting System
b) Maneuvering Characteristics Augmentation System
c) Maneuvering Characteristics and Augmentation System
d) Maneuver Characteristics Augmentation System
View Answer

Answer: b
Explanation: MCAS refers to Maneuvering Characteristics Augmentation System. It is a flight control software system developed for the Boeing 737 MAX.

5. The first MAX 8 was delivered to __________
a) Thai Airways
b) Air India
c) British Airways
d) Malindo Air
View Answer

Answer: d
Explanation: The first MAX 8 was delivered to Malindo Air. The aircraft was delivered on 16 May 2017. The 737 MAX 8 was the first variant developed in the 737 MAX series.
advertisement

6. The BBJ MAX 9 is a proposed business jet variants of the Boeing 737 MAX 9.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, The BBJ MAX 9 is a proposed business jet variants of the Boeing 737 MAX 9. Similarly, the BBJ MAX 8 is a proposed business jet variants of the Boeing 737 MAX 8.

7. The MAX 8 aircraft has been grounded by regulatory authorities around the world.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True. The MAX 8 aircraft has been grounded, until further notice, by regulatory authorities around the world, due to two fatal crashes of MAX 8 aircraft in October 2018 and March 2019.

8. What is the typical economy class layout in a Boeing 737?
a) 3-3
b) 4-4
c) 2-2
d) 1-1
View Answer

Answer: a
Explanation: The typical economy class layout in a Boeing 737 is 3-3. The typical first class layout is 2-2. The Boeing 737 is a narrow body aircraft.

9. How long is the wing span of a 737 MAX?
a) 107 ft 10 in
b) 97 ft 10 in
c) 117 ft 10 in
d) 97 ft 5 in
View Answer

Answer: c
Explanation: The wing span of a 737 MAX is 117 ft 10 in, which is approximately 35.92m. Wing span of a 737-100/-200 is 93 ft, approximately 28m.
advertisement

10. 737s are equipped with fuel dump systems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False. The Boeing 737 are not equipped with fuel dump systems. The classic aircraft were too small to require such systems, and adding a fuel dump system to the larger variants was not feasible.

11. The CFM International LEAP-1B engines have a fan diameter of __________ inches.
a) 68 inches
b) 50 inches
c) 48 inches
d) 100 inches
View Answer

Answer: a
Explanation: The CFM International LEAP-1B engines have a fan diameter of 68 inches, which is approximately 1.73 m. The engines are used for the 737 MAX family.

12. What is the cruise speed of the 737-200?
a) Mach 0.745
b) Mach 0.0745
c) Mach 7.45
d) Mach 74.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Cruise speed of the 737-200 was Mach 0.745. Maximum speed for the 737-200 was Mach 0.82. The 737-100/-300/-400/-500 have a similar speed.

13. Boeing delivered the 5000th 737 to __________
a) Air Canada
b) Malaysia Airlines
c) Vistara
d) Southwest Airlines
View Answer

Answer: d
Explanation: Boeing delivered the 5000th 737 to Southwest Airlines. The 10,000th Boeing 737 aircraft was ordered in July 2012.
advertisement

14. The first Boeing 737 MAX was named __________
a) The Spirit of Everett
b) The Spirit of Renton
c) The Spirit of Vegas
d) The Spirit of Boeing
View Answer

Answer: b
Explanation: The first Boeing 737 MAX was named The Spirit of Renton. The aircraft performed its first flight on 29 January 2016.

15. Which of the following engines was used on the 737 MAX?
a) CFM International LEAP-1B
b) Rolls-Royce Trent 800
c) Rolls-Royce Trent 700
d) CFM56 turbofan
View Answer

Answer: a
Explanation: The 737 MAX used CFM International LEAP-1B engines. Although, CFM56 turbofan was used on the Boeing 737 Classic series.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn